Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyar Hang: Hirtelen elkezdték önteni a magyar közpénzt az erdélyi színházakra

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miközben itthon a parlament viharos gyorsasággal készül megszavazni a kulturális életet átalakító kormányzati előterjesztést, a magyar kormány és a mögötte álló Fidesz egyre fontosabb szereplője lesz az erdélyi magyar kulturális életnek is – írja a Magyar Hang.

A lapnak több ottani intézmény vezetője is úgy fogalmazott, hogy ők nem is pályáztak volna, de felhívták őket Budapestről, azt is előre megmondva, mennyit fognak nekik adni. Mások azt mondták, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök döntött a támogatások mértékéről, ami azért furcsa, mert magyar közpénzről van szó, és a támogatás a Bethlen Gábor Alapon keresztül ment ki Erdélybe.

A Magyar Hang úgy tudja, az erdélyi színházak épp ezekben a napokban kapták vagy kapják meg az értesítést a támogatásról. A Kolozsvári Állami Magyar Színház 140 millió forintot, a csíkszeredai, váradi és szatmári társulatok 130-130 millió forintot, a sepsiszentgyörgyiek viszont 180 milliót kapnak. Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós színházainak csak 70-70 millió forint jut – különös véletlen, hogy ennek a két városnak is magyar ugyan a polgármestere, de nem RDMSZ-es, mint Csíkszeredának, Sepsiszentgyörgynek vagy Szatmárnémetinek. A temesvári Csíky Gergely Állami Magyar Színháznak is jut pénz, 80 millió forint.

Ráadásul az is kiderült, hogy nem ez volt az első „osztogatós” kör, két éve, 2017 végén volt egy ilyen eset, hasonló összegekkel, amikor hirtelen szóltak Budapestről az intézményvezetőknek, hogy pályázzanak.

via Magyar Hang
Címlapkép: A Katona József Színház előadói és közönsége tiltakozik az NKA törvényjavaslat ellen 2019 decemberében. Forrás: Katona József Színház Facebook-oldala.