Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vidnyánszkyék szerint az új törvény jobb helyzetbe hozhatja a színházakat

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Magyar Teátrumi Társaság, a Vidéki Színházak Igazgatóinak Egyesülete, a Magyarországi Nemzetiségi Színházak Szövetsége, a Mozaik Művészegyesület, a Szabadtéri Színházak Szövetsége és a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége közleményt adott ki az új színháztörvény tervezetével kapcsolatban, szúrta ki a 444.hu.

Ebben a közleményben többek közt a Vidnyászky Attila által elnökölt Magyar Teátrumi Társaság ajánlásokat fogalmaz meg a törvényalkotóknak, hogy milyen feltételeknek kellene teljesülniük az új törvény megírásakor, ezek szerint:

  1. A magyar kulturális élet összességében nem kaphat kevesebb állami támogatást a jövőben, mint eddig, így a Nemzeti Kulturális Alap forrásai sem csökkenhetnek.
  2. A Nemzeti Kulturális Alap forrásainak elosztásában a magyar kulturális élet szereplőinek kell döntő szerepet biztosítani
  3. Az önkormányzatok fenntartásában levő színházak finanszírozásáról az államnak és az önkormányzatoknak többre évre előre meg kell állapodniuk. Az önkormányzatok, amennyiben vállalják, önállóan működtethetik a fenntartásukban levő színház(ak)at. Ha erre nincs forrásuk, akkor állapodjanak meg az állammal – több évre előre.
  4. A megállapodások nem térhetnek ki arra, hogy akár az önkormányzatok, akár az állam beleszóljon a színházak művészeti munkájába. A színházak vezetőinek megbízása és felmentése közös fenntartás esetén csak közös döntés alapján történhet.
  5. A független színházak nem kaphatnak kevesebb forrást, mint eddig.

A közlemény szövege elismerően nyilatkozik az Orbán-kormány elmúlt pár évben a kultúra területén kifejtett tevékenységével kapcsolatban:

„Az elmúlt évek színházépület felújításai, a magyar kultúrára fordított, egyre növekvő források, a tao-rendszer visszaéléseinek megszüntetése arra a reményekre jogosít bennünket, hogy a készülő jogszabály-módosítás jobb helyzetbe hozza a magyar kultúra intézményeit”

Ehhez az optimista, kormányt dicsérő állásponthoz képest a Független Előadóművészeti Szövetség  kampányt indított december 6-án az új salátatörvény-tervezet ellen, amellyel a kormány megszüntetné a Nemzeti Kulturális Alapot azért, hogy még jobban ellenőrizhesse a kultúrát.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, ezek a módosítások a színházakat még súlyosabban érintenék, ugyanis az előadóművészeti törvény megváltoztatásával megszüntetnék a független színházak működési támogatásait. Az alapvetően önkormányzati fenntartású kőszínházak igazgatóit illetően pedig az EMMI-miniszter kapna egyeztetési jogot, vagyis itt is szorosabban a minisztérium alá rendelnék az intézmények működését.

A szövetség első lépésként egy online petíciót nyújtana be az országgyűlési képviselőknek, amelyet itt tudnak aláírni azok, akik nem értenek egyet a törvénymódosítással.

Hétfő délután hat órára „Tüntetés a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért” címmel tüntetést szervez a Katona József Színház, a Radnóti Miklós Színház, az Örkény István Színház, valamint a Független Előadó-művészeti Szövetség egy széleskörű összefogás keretében  a Madách térre, hogy így tiltakozzon a kormány kulturális intézményeket érintő törvényjavaslata ellen. A tüntetésen Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is felszólal.

(444)
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán