Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pogány Judit a kádári elnyomáshoz hasonlítja a színházakat kivéreztető fideszes törvényt

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Katona József Színház közzétett egy videót Youtube-on, amiben 11 ismert művész tiltakozik a kormány legújabb terve ellen, amellyel az önkormányzatok által fenntartott színházak vezetésének kinevezésében, illetve a független színházak finanszírozásában lenne jelentős beleszólása a Kásler-vezette minisztériumnak.

A kormányzat állítólag Gothár Péter, a Katona József Színház munkatársa, illetve az ő folytatólagos szexuális zaklatási ügye miatt szándékozik beleszólni az állami támogatást is kapó színházak vezetőinek kinevezésébe, bár ez ebben a formában erősen kétséges.

Ez egy olyan salátatörvény része egyébként, mellyel nem mellesleg teljesen kiüresítenék az elmúlt években egyébként is erősen megtépázott Nemzeti Kulturális Alapot is, és a kulturális élet nem kormánypárti szereplői szerint erősen korlátozza a művészetek egyébként sem túl széles autonómiáját.

A videó alatti kiáltványban a művészek kijelentik, hogy

„A kormány által készített törvényjavaslat súlyosan sérti a színházi szakma autonómiáját. A javaslat többek között beszántaná a Nemzeti Kulturális Alapot, megszüntetné a független színházak működési támogatását és az önkormányzati fenntartású színházakban a kormány kezébe adná az igazgató kinevezési jogát. Erről sem a színházi szakmával, sem a fővárossal nem egyeztetett senki.”

A videóban többek között a Jászai Mari-díjas színész-rendező Pintér Béla is megszólal, aki szerint a független színházak finanszírozásának kormánykézbe kerülése azok „biztos halálát” jelentené.

Pogány Judit Kossuth- és Jászai-díjas színésznő a 60-as, 70-es és 80-as évek elnyomásához hasonlította a kormányzat tervezett intézkedéseit.

A Független Előadóművészeti Szövetség is  kampányt indított december 6-án az új salátatörvény-tervezet ellen, amellyel a kormány megszüntetné a Nemzeti Kulturális Alapot azért, hogy még jobban ellenőrizhesse a kultúrát.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, ezek a módosítások a színházakat még súlyosabban érintenék, ugyanis az előadóművészeti törvény megváltoztatásával megszüntetnék a független színházak működési támogatásait. Az alapvetően önkormányzati fenntartású kőszínházak igazgatóit illetően pedig az EMMI-miniszter kapna egyeztetési jogot, vagyis itt is szorosabban a minisztérium alá rendelnék az intézmények működését.

A szövetség első lépésként egy online petíciót nyújtana be az országgyűlési képviselőknek, amelyet itt tudnak aláírni azok, akik nem értenek egyet a törvénymódosítással.

Hétfő délután hat órára „Tüntetés a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért” címmel tüntetést szervez a Katona József Színház, a Radnóti Miklós Színház, az Örkény István Színház, valamint a Független Előadó-művészeti Szövetség egy széleskörű összefogás keretében  a Madách térre, hogy így tiltakozzon a kormány kulturális intézményeket érintő törvényjavaslata ellen. A tüntetésen Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is felszólal.