Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismeretlen tettesek gyilkoltak meg jogaikért kiálló brazil bennszülötteket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Brazil bennszülöttek csoportjára támadtak ismeretlen tettesek, két törzsi vezető meghalt, ketten pedig súlyosan megsérültek, írja a Guardian. A lap információi szerint a csapat éppen egy találkozóról tartott hazafelé, ahol az Eletronorte energiaipari céggel, valamint egy bennszülött jogvédő szervezettel egyeztettek.

A csoport tagjai a Guajajara törzshöz tartoznak, akik aktívan próbálják földjeiket védelmezni az illegális fakivágások ellen – amit Jail Bolsonaro vezetése alatt nem néznek jó szemmel, az elnök ugyanis erősen megnyirbálná a törzsi jogokat, illetve nagy támogatója a bennszülött földek kizsákmányolásának. Múlt hónapban a törzs egy másik tagja, Paulo Paulino Guajajara esett hasonló támadás áldozatául, ráadásul nem messze a szombati merénylet helyszínétől.

Magno Guajajara, a törzs egyik szóvivője azt mondta: a gyilkosság az El-Betel nevű falu határában, egy országút mellett történt; az ismeretlen tettesek lelassították a kocsijukat, lehúzták az ablakokat és tüzet nyitottak a csoportra.

Sergio Moro, az ország igazságügyi minisztere szolidatirását fejezte ki az áldozatok családjával, illetve azt nyilatkozta: a hatóságok már vizsgálják az ügyet és annak motivációt, lehetséges, hogy a Nemzeti Gárda csapatainak segítségét is kérik majd.

Christian Poirier, az Amazon Watch természet- és jogvédő szervezet munkatársa a merénylettel kapcsolatban azt nyilatkozta a Guardiannek:

„Az országban éppen a bennszülöttek intézményesített népirtása történik. Magukrahagyták őket, sebezhetőek mindenféle erőszakkal szemben. A nemzetközi közösség nem fogadhatja el, hogy még több bennszülött vér folyjon. A brazil államnak alkotmányos kötelessége a bennszülöttek territóriumát és jogaikat megvédeni.”