Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Győr fideszes polgármesterjelöltje pártsemleges politikát szeretne

Ez a cikk több mint 4 éves.

December 6-án hivatalosan is megerősítette a Fidesz-KDNP azt, amit a sajtó szinte tényként kezelt már hetek óta: a pártcsalád Dézsi Csaba Andrást indítja a győri időközi választáson.

Dézsi eddig önkormányzati képviselő volt a városban, egészen 1994 óta megszakítás nélkül, emellett pedig a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kardiológiai osztályának főorvosa – mondta el Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő az indulás kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

A polgármesterjelölt a bejelentéskor hangsúlyozta, nyitott városházát képzel el, ahol „együtt gondolkodva a győri polgárokkal, civil és szakmai szervezetekkel, valamint a különböző korosztályokat képviselő egyesületekkel újfajta stílust meghonosítva fejlesztik a várost”.

A Magyar Hang már november 8-án megírta, hogy Dézsi lehet Borkai Zsolt utódja, de akkor a képviselő az Azonnalinak azt mondta, „elkerekedett a szeme”, amikor olvasta a híreket, mert őt akkor még nem kereste meg senki ezzel kapcsolatban. Ennek ellenére azóta is lehetséges utódjaként írt róla a sajtó pártbéli források nyomán, ezennel pedig hivatalossá vált jelölése.

Az Azonnali saját forrásra hivatkozva azt írja, Dézsi „nem igazán volt nagy barátságban” Borkaival, sőt volt, aki egyenesen ellenlábasaként írta le, ugyanis többször is szembement vele a közgyűlésben. Úgy tudják, Dézsi ezért a Borkai-érában ki is szorult a győri Fidesz vezető politikusai körül.

A lap hozzáteszi, egy másik forrásuk szerint Dézsi volt az, aki a Fidesz-központtal tartotta a kapcsolatot, így ha valamit Borkai megkerülésével akartak intézni, azt rajta keresztül tehették meg.

A Szemlélek nevű keresztény blog az indulás bejelentésével egyidőben publikált interjút Dézsivel, aki azt nyilatkozta, „kigyomlálna” pár dolgot Borkai után, de elismeri és folytatni akarja azt, ami jó bevált. A beszélgetésből emellett kiderül az is, hogy már az ellenzék közös jelöltjével, Pollreisz Balázzsal is beszélt, akitől azt kérte, a jövőben készítsenek megalapozott előterjesztéseket, „ne az ajtón dörömböljenek, mert annak semmi értelme nincs”.

„Nem balhézni kell, hanem olyan terveket letenni az asztalra, amelyek valóban előbbre viszik a város sorsát. Azt mondtam neki: ha meggyőztök bennünket, hogy az az előterjesztés valóban a városlakók érdekeit szolgálja, hidd el, hogy meg fogjuk szavazni” – mondta Dézsi az interjú során.

Többször hangsúlyozta, hogy neki nem pártpolitizálásról szól a politika, hanem a város ügyeinek intézéséről, és ezt többek között azzal támasztotta alá, hogy az egyik legjobb barátja a Népszabadság újságírója volt. Hozzátette azt is, szerinte Győrben nincsenek pusztán jobb- vagy baloldali emberek, nem is szereti így felcímkézni a lakókat.

Habár a győri választásról szóló hírek eddig kicsit kaotikusak volt, most úgy tűnik, kezd tisztulni a kép. Dézsi indulása már biztos, december 4-én pedig az ellenzéki összefogás is bejelentette jelöltjét, az MSZP-s Pollreisz Balázst. Glázer Tímea – aki még az október 13-i választásokon indult Borkai Zsolt kihívójaként –  egészségügyi okokból nem tudta újból vállalni a jelöltséget, így kérdéses volt, lesz-e egyáltalán közös ellenzéki jelölt.

December 5-én kiderült az is, hogy két civil jelölt is indul Győrben. Egyikük Balla Jenő független önkormányzati képviselő és vállalkozó, aki több civil szervezetet is alapított a városban: a Jancsifaluért Egyesületet, az Adyvárosért Egyesületet és a  győri piacosok szövetségét.

A másik civil jelölt pedig Ábrahám Róbert, aki azzal szerzett hírnevet október 13-a előtt, hogy paródiavideót készített a Borkai-botrányról. A vlogger nemrég az Azonnalinak azt mondta, szerinte az egész ország morális állapotának kivetülése az, ami Győrben történt. Úgy véli, ha valaki elindul a választáson, és végig is csinálja a kampányt, nemcsak arra van lehetősége, hogy Győrben változást érjen el, hanem arra is, hogy az országos problémákat fókuszba helyezze.

A prostitúciós és korrupciós botrányba keveredett Borkai Zsolt november 8-án mondott le, az időközi választás 2020. január 26-án lesz.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba