Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A rendszer változzon, ne a klíma!” – Többtízezren tüntettek Madridban a klímacsúcs alatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hatalmas tüntetés volt Madridban december 6-án délután, ugyanis ott zajlik jelenleg a 25. ENSZ-klímacsúcs (COP25). A 11 napos találkozón az országok tárgyalnak a Kiotói Egyezményben és a Párizsi Klímaegyezményben foglaltakról, valamint olyan problémákra is igyekeznek majd megoldást találni, mint például azoknak a szegényebb országoknak a kompenzálása, amelyek jelentős gazdasági károkat szenvednek el az egyre emelkedő tengerszint miatt.

A konferencia eredetileg Chilében került volna megrendezésre, de az ottani, szociális jogokért folytatott tüntetések miatt muszáj volt másik helyszínt találni, így lett végül Spanyolország fővárosa a házigazda. A találkozó pénteki napjára közös tüntetést szervztek a helyi klímaaktivisták és az olyan nemzetközi szervezetek, mint a Fridays for Future és az Extinction Rebellion.

Klímatüntetés Madridban a klímacsúcs ideje alatt, 2019. december 6-án.

Szerzőnk, Kalocsai Kinga is ott van a tüntetésen, aki elmondta, körülbelül tízezres tömeg gyűlt össze. A résztvevők olyanokat skandálnak, mint „nincs másik bolygónk”,  „a Föld nem a miénk” és „a rendszer változzon, ne a klíma”.

A demonstráción Greta Thunberg is részt vett (akinek Madridba érkezését egyébként élőben közvetítettük a helyszínről), azonban rendőri tanácsra idő előtt kiszállt a menetből. Az aktivista azt mondta, azért nem tudott a tömegben maradni, mert olyan sokan akartak a közelébe férkőzni, hogy az teljesen megakasztotta a Nuevos Ministerios nevű minisztériumi épülethez vonuló tömeget. Végül egy elektromos autóval ment a madridi minisztériumi épületkomplexumhoz, ahol a tüntetés végén egy kiáltványt fognak felolvasni a szervezők.

Greta Thunberg a tüntetés előtt egy klímaváltozással kapcsolatos panelbeszélgetésen szólalt fel, ahol elmondta: az, hogy el akarják hallgattatni a fiatal klímatüntetőket, annak a jele, hogy igenis van hatása annak, amit csinálnak. Hozzátette, reméli, hogy a klímacsúcs konkrétumokat fog eredményezni, és hogy mind az átlagemberek, mind a világ vezetői végre észreveszik a klímaválság sürgetését, mert egyelőre nem úgy tűnik, hogy ez így lenne.

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megmutassuk, ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni, és hogy senki nem rejtőzhet el előle többé” – mondta Thunberg.

Klímatüntetés Madridban a klímacsúcs ideje alatt, 2019. december 6-án.

(Mérce, El País)

Címlapkép: Kalocsai Kinga / Mérce