Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kocsis-Cake Olivio kritizálta az ÁSZ elnökét, aki válaszul figyelmeztette a Párbeszédet, hogy gazdálkodjon okosan

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy Facebook-bejegyzésben számolt be csütörtökön Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója arról, hogy „figyelmeztető” levelet kapott Domokos Lászlótól, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökétől, aki ebben azt sérelmezte, hogy a politikus egy novemberi parlamenti felszólalásában szerinte „személyeskedett” vele szemben.

Az ÁSZ elnöke azonban Kocsis-Cake szerint nem állt meg a személyes sérelmének kifogásolásánál, hanem „szép kerek mondatokban nekiállt fenyegetni engem, rajtam – mint pártigazgatón – keresztül pedig a Párbeszédet”.

A Mérce kérdésére válaszolva a párbeszédes politikus szó szerint idézte Domokos levelének vonatkozó bekezdését:

„[…]Javaslom, hogy az alapot nélkülöző személyeskedés, a vonatkozó törvényi előírások szerint eljáró Állami Számvevőszék rágalmazása, valamint a közvélemény félrevezetése helyett a jövőben fordítson nagyobb figyelmet arra, hogy a Párbeszéd Magyarországért betartsa a gazdálkodására vonatkozó törvényi előírásokat.”

– írta Domokos.

Az ÁSZ elnöke ezután levelében felhívta Kocsis-Cake figyelmét, hogy korábban a számvevőszék milyen szabálytalanságokat talált a pártnál. Majd hozzátette azt is:

„[…] A Párbeszéd tartsa be a pártok gazdálkodására vonatkozó törvényi előírásokat, és működjön közre abban, hogy mérséklődjenek pártja szabálytalan és átláthatatlan gazdálkodásából következő korrupciós veszélyek!”

Kocsis-Cake ominózus beszéde egyébként – amelyet Domokos sérelmezett – november 19-én hangzott el a parlamentben, amikor a politikus a közigazgatási bíróságok Alaptörvényből való kivezetéséről szóló módosítás előterjesztőjeként szólalt fel. Ebben Kocsis-Cake két mondatot intézett az ÁSZ – egyébként házon kívül tartózkodó – elnökéhez, amelyek így hangzottak:

„Aztán láthattuk, amikor az Állami Számvevőszék vezetőjét megválasztották, a Fidesz volt képviselőjét, Domokos Lászlót, tegnap is itt volt, majdhogynem végigölelgette az egész Fidesz-frakciót. Úgy néz ki, már csak a látszatra sem adnak.”

Íme a beszéd teljes hosszában, az idézett rész 4:00-tól:


A Párbeszéd pártigazgatója a Mércének elmondta, szerinte az még rendben lenne, hogy ha fideszes képviselők parlamenti felszólalásukban sérelmeznék a fentieket, de az „nonszensz”, hogy ő bírál egy állami intézményt, és ennek az elnöke küld neki válaszul egy felháborodott levelet. Hozzátette: azzal, hogy egy elvileg független szerv elnöke ezt teszi, azzal politikai szereplővé válik, amely viselkedés szerinte egyébként sem állt távol az ÁSZ-tól.

Kocsis-Cake szerint ő maga nem személyeskedett, hanem tényszerű állításokat fogalmazott meg Domokossal kapcsolatban az általa sérelmezett beszédben, amikor azt mondta, hogy ÁSZ elnöke egy volt fideszes, illetve hogy Domokos barátságosan üdvözölte a bent ülő kormánypárti képviselőket.

Megkerestük az ÁSZ-t is Kocsis-Cake posztjával kapcsolatban, akik megerősítették, hogy parlamenti felszólalásra Domokos László valóban levélben reagált, méghozzá a fent idézettek szerint.

Bár jelenleg is folyik egy NAV-vizsgálat az ÁSZ kezdeményezésére a Párbeszéd ellen, de Kocsis-Cake Olivio szerint Domokos levele nem konkrétan ehhez az eljáráshoz kapcsolódott, hanem csupán az inkriminált parlamenti felszólalásra reagálva „figyelmeztette” újra a pártot, hogy figyeljen oda a gazdálkodására.

Mint ismert, az ÁSZ korábban 2019 januárjában döntött úgy, hogy felfüggeszti a Párbeszéd költségvetési támogatását, mert szerintük lényeges szabálytalanságok történhettek a gazdálkodás törvényességét illetően, a párt „a kampányköltések mértékére előírt korlátozás betartása és a választások tisztaságát szolgáló finanszírozási tilalmak érvényre juttatása tekintetében nem biztosította az átláthatóságát és elszámoltathatóságát.”

A Párbeszéd mellett a Momentum állami támogatását is felfüggesztették januárban, a Jobbikot pedig 273 millió forintra bírságolták, a 663 millió forintos, 2018 végi büntetés után. A Momentum esetében azonban az ÁSZ már február végén, a Párbeszédnél csak júniusban szüntették meg a felfüggesztést.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás