Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három nagy üzletlánc dolgozói jelezték, hogy sztrájkolnának a rossz munkakörülmények miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

A túlhajszoltságot, a kaotikus munkakörülményeket már nem tudják kompenzálni a korábban végrehajtott béremelések, ezért több kiskereskedelmi üzletlánc dolgozói is jelezték, hogy jövőre sztrájkba lépnének, írja a Magyar Nemzet.

Az elégedetlen áruházi munkások hasonló problémáik miatt üzletláncokon átívelő tiltakozást terveznek, hogy ezáltal hatékonyabban érvényesítsék érdekeiket.

A lap szerint a koordinált akcióval, vagyis a lehetséges egyidejű munkabeszüntetéssel azt kívánják elérni, hogy

„a munkáltatók tegyenek érdemi lépéseket az ágazat legnagyobb problémájának megoldására és a cégek ne csupán a profitjukat tartsák fontosnak.”

A problémák súlyosságát jelzi, hogy a szektorban tapasztalható munkaerőhiány miatt már az áruházi feladatok ellátásába bevont üzletvezetők is támogatják a munkások céljait és követeléseit. A lap forrásai szerint a boltokban jelenleg tíz-húsz százalékkal kevesebb ember dolgozik, mint amennyi a napi feladatok ellátásához szükséges lenne.

Miközben az év végi bevásárlási hullám miatt egyre fokozódik a terhelés, a beosztások akár hét közben is folyamatosan változnak és a munkásoknak gyakran hétvégén is dolgozniuk kell, ami feszült hangulatot szül a dolgozók között, miközben az átlagbér a szektorban nagyjából bruttó 230, vagyis nettó 160 ezer forint körül alakul.

A munkaerőhiányból fakadóan a feladatokat nem a beosztások alapján látják el az alkalmazottak, hanem munkaidejükben az éppen aktuális szükségleteknek megfelelően töltenek be pozíciókat, vagyis előfordul, hogy az árufeltöltőnek be kell állnia a kasszába, ha éppen sokan állnak sorba.

Ez kaotikus helyzeteket és kiszámíthatatlanságot eredményez, ami növeli a dolgozók frusztrációját, ennek ellenére a tulajdonosok részéről nem látszik szándék arra, hogy javítsanak a munkakörülményeken vagy növeljék a béreket, ami csökkentené a munkaerőhiányt.

Ráadásul a szektorban a munkáltatók szezonális dolgozókkal igyekeznek alkalmazkodni az év végi megnövekedett forgalomhoz, akik egyrészt még rosszabb helyzetben vannak, mint az állandó dolgozók, másrészt gyakran cserélődnek, és betanításuk is külön időt vesz igénybe.

Azt nem tudjuk meg, hogy a sztrájk mely üzletláncokat érintené és mely szakszervezetek vennének részt benne, azonban az kiderül, hogy három, meghatározó mindennapi és iparcikkeket is forgalmazó lánc dolgozói jelezték nyomásgyakorlási szándékukat, amennyiben nem történnek lépések helyzetük javítása érdekében.

A koordinált sztrájk abból a szempontból előnyösebb, mintha egy-egy cég dolgozói külön-külön gyakorolnának nyomást, hogy így egyszerre tudják felhívni a figyelmet az egész szektort érintő problémákra, és legfőképp közösen jobb alkupozíciót tudnak felvenni a nagy piaci szereplőkkel szemben, hogy ágazati szinten tudjanak jobb béreket és munkakörülményeket kialkudni.

via Magyar Nemzet / Index