Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Canterbury érsekének írt levelet 60 vezető értelmiségi Assange ügyében

Ez a cikk több mint 4 éves.

Noam Chomsky Nobel-díjas nyelvész és Oliver Stone filmrendező is azok között az értelmiségiek között szerepel, akik vasárnap nyílt levélben fordultak az anglikán egyház prímásához, Justin Welby canterbury-i érsekhez, hogy vesse latba befolyását Julian Assange ausztrál újságíró-aktivista szabadon bocsátása érdekében.

A levél, amelyet az egyházi vezetőhöz eljuttattak, az emberi jogi visszaélésekre a világ figyelmét felhívó Assange fogva tartását „igazságtalannak és kegyetlennek” titulálja.

A levél mintegy egy héttel azután született, hogy közel 70 brit orvos írt nyílt levelet a brit belügyminiszternek, amiben kérik, hogy Assange-ot azonnal szállítsák kórházba a börtönből, ellenkező esetben meghalhat, olyan rossz mentális és fizikai állapotban van.

Az érseknek címzett mostani levél emlékeztetett rá, hogy az aktivista ellen semmiféle vád jelenleg nincs érvényben az Egyesült Királyságban, az egyetlen ország, ahol vádolják, az az Egyesült Államok, de – a levél írói szerint – azok is tisztán politikai természetűek.

A levél szerint

„Julian Assange jelenlegi fogva tartása szégyenfolt a nemzet igazságszolgáltatási rendszerén, szégyen a brit tisztességtudáson. Ez a botrány lehet, hogy ma még nagy részt rejtve van, de a történelem fel fogja egyszer fedni, hacsak nem tesznek azonnali intézkedéseket a brit nép képviselői, hogy helyrehozzák ezt a hatalmas igazságtalanságot.”

Julian Assange 2010-ben hozott nyilvánosságra felvételeket arról, ahogy három évvel korábban Irakban az amerikai hadsereg egyik helikopteréről civileket, köztük egy újságírót gépágyúznak le – emellett titkos iratok, dokumentumok ezreit, hatalmas mennyiségű katonai adatot töltött fel az internetre.

Ezután a WikiLeaks oldalra folyamatosan kerültek fel a titkos anyagok arról, milyen visszásságokat, törvénytelenségeket követ el az USA világszerte és odahaza, az akció után illegalitásba kényszerült Assange és társai ezeket a hadseregen belüli, az igazságtalanságokat megelégelő önkéntesek szállították az oldalnak.

Miután egy darabig Svédországban bujkált, Assange 2012-ben menekült Ecuador londoni követségére, miután nemi erőszakkal vádolták meg, mely alól nemrég felmentették a svédek. Az elmúlt időszakban mind az USA, mind Svédország többször kérte kiadatását, azonban egész idén áprilisig menekültstátuszt élvezett, míg együttélési problémákra hivatkozva ki nem utasította a dél-amerikai ország.

(defenddemocracy.press)