Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormánykritikus Facebook-posztja miatt rúghattak ki egy ápolónőt Siófokon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vélhetően politikai meggyőződése miatt mondhatott fel a Siófoki Kórház annak az ápolónőnek, akinek munkaviszonyát múlt héten szüntették meg azonnali hatállyal – írja a Népszava. A lapnak az érintett ápoló, V. H. Mónika elmondta:

„Siófok és környéke országgyűlési képviselője, Witzmann Mihály oldaláról osztottam meg egy bejegyzést azzal a megjegyzéssel, hogy remélhetőleg nem azért vág furcsa arcot a képviselő, mert urológiai problémája van, akkor ugyanis nehéz helyzetbe kerül. Előtte látott ugyanis napvilágot a hír, hogy Siófokon bezárnak osztályokat, többek között az urológiát.”

Beszámolója szerint tavaly csatlakozott a kórház belgyógyászatának munkájához, ekkor költözött ugyanis vissza a Balaton-parti városba. Ebben az időben csatlakozott a város független, ellenzéki támogatású polgármesterének, Lengyel Róbertnek a kampányához is. Ezt jelezte is a kórház ápolási igazgatójának és ígéretet tett, hogy a politikát nem viszi be munkahelyére – a felettese ezt tudomásul is vette.

„Amióta győzött az ellenzék Siófokon, láthatóan elkezdtük csípni egyes kormánypártiak szemét. (…) A bejegyzés megosztása utáni napokban felhívtak, hogy azonnal menjek be az ápolási igazgatóhoz” – mondta el a nő.

A kórházban a felettesei előtt azzal érvelt, hogy magánoldalán, magánidejében osztotta meg a bejegyzést, ám az intézményvezetés azzal replikázott, hogy „kellemetlen helyzetbe” hozza ezzel a kórházat és főigazgatóját.

V. H. Mónikát másnapra hívták vissza a felmondási papírok aláírására, ám ügyvédje tanácsára addig nem volt hajlandó szignózni a kirúgását, míg nem látja a mellékletet, amely állítólag az ominózus posztot tartalmazta – ezt azonban nem mutatták meg neki.

„A papírokat még nem kaptam meg, de biztos, hogy perelni fogok” – tette hozzá a nő.

A kirúgott ápolónő az ATV-nek is nyilatkozott az ügyben.

A lap úgy tudja, a kórház egy orvosa is hasonló sorsra jutott, amiért szerepet vállalt Lengyel Róbert csapatában, sőt a választások után alpolgármester is lett. A férfi azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az információkat. A siófoki polgármester viszont nyilatkozott:

„Felháborít és elszomorít, hogy 30 évvel a rendszerváltás után ilyesmi megtörténhet, és miközben szakemberek sora hiányzik egészségügyből orvost és ápolót rúgnak ki indokolatlanul. A személyzeti politika ugyan a kórház belügye, ám a két eset közügynek tűnik. Ha a politika van a háttérben, szégyelljék magukat, akik a paraván mögül tesznek tönkre egzisztenciákat gyáva és aljas módon! A város lakói által megbecsült embereket hurcolnak meg, csak mert más a politikai nézetük!” – mondta.

A Népszava próbálta megkérdezni Dr. Inczeffy István, a kórház főigazgatóját, de ez végül nem jött össze a lapnak. Az intézmény honlapján megjelent egy közlemény, amelyet az intézményvezető jegyez, és amely kijelenti:

„Az elmúlt napokban különböző médiafelületeken számos negatív hír jelent meg a Siófoki Kórház-Rendelőintézet egyes munkavállalóit érintő felmentéssel és elbocsátással kapcsolatosan, mely félreértésekre adhatott okot.

Amennyiben a közalkalmazott olyan magatartást tanúsít, amely a közalkalmazotti jogviszony fenntartását lehetetlenné teszi: etikai vétséget követ el vagy a munkáltató feltételeit nem fogadja el, közalkalmazotti jogviszonyának azonnali megszüntetésére vagy felmentésére kerül sor.

A hírportálokon említett dolgozóink esetében fent említett okok miatt szüntettük meg közalkalmazotti jogviszonyukat.”

Ebből a közleményből azonban nem derül ki, hogy vajon valóban egy politikai jellegű véleménynyilvánítás képezte-e az „etikai vétséget” a kirúgott ápolónő esetében. Ezért e-mailen kerestük a Siófoki Kórház főigazgatóját, hogy megtudjuk, milyen típusú vétségről ír a közleményében. Cikkünk megjelenéséig még nem válaszolt, ám amint megteszi, frissítjük a cikket.