Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kétszázmilliós hitelt kell felvennie az új pomázi testületnek, mert jelentős adósságokat örököltek az előző vezetéstől

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kétszázmillió hitelt kénytelen felvenni Pomáz új vezetősége, miután az előző polgármester, a fideszes Vicsi László nagyjából üres kasszát hagyott rájuk, derül ki az Átlátszó riportjából.

A hitel felvételéről két nappal ezelőtt, szerdán döntött a közgyűlés, ezután pedig Leidigner István független polgármester arról számolt be a lapnak: az önkormányzat számláját úgy vették át, hogy mindössze 41 millió forint volt rajta,

és ez is a novemberi bérköltségek rendezésére fog elmenni.

Emellett a lejárt tartozások összege mintegy 190 millió forintra rúg; ezen felül költeniük kell közüzemi számlákra, valamint a leköszönő vezetőség végkielégítésére is. Ezt tovább bonyolítja, hogy Vicsinek bennragadt 32 szabadságnapja, ami miatt miatt nagyjából 1 millió forintra jogosult.

Tehát a még hátralévő költségek meghaladják a 233 millió forintot, miközben a város tervezett bevétele 133 millió forint.

Leidingerék első intézkedései között van a közeli Dera-patak környékének tisztogatására kiírt projekte átvilágítása, melynek keretében közel háromszáz fát vágnának ki a településen. Erre tavaly 350 millió forint támogatást kapott az önkormányzat, viszont a pontos terveket azóta sem lehet tudni, ugyanis az arra irányuló közérdekű adatigénylést a jegyző elutasította, mondván azokat „szerzői jog védi”.

Leidinger a civil és ellenzéki Közösen a Városunkért Egyesület tagjaként indult az októberi önkormányzati választásokon, amelynek vezetését 13 év után vette át a Fidesz jelöltjétől, Vicsi Lászlótól. A kormánymédia akkor lejáratókampányba kezdett Leidinger ellen: azt írták, hogy megválasztása „nemzetbiztonsági kockázattal” jár, mert lánya egy egyiptomi férfibe szeretett bele.

Címlapkép: Kép: Leidinger hivatalos Facebook oldala