Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Továbbra sem emeli a kormány a 28 500 forintos öregségi nyugdíjminimumot

Ez a cikk több mint 4 éves.

Gulyás Gergely bejelentette 2020-ban sem tervezik emelni az öregségi nyugdíjminimumot.  2008 óta változatlanul 28 500 Ft ez az összeg, miközben ez idő alatt a minimálbér 69 ezer forintról 149 ezer forintra emelkedett, a havi bruttó átlagkereset pedig 199 ezer forintról 330 ezer forintra. Az infláció összesen 26,5 százalékos volt 2008 óta.

A szakszervezetek.hu beszámolt arról, hogy megkérdezték a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy tervezi-e a 28 500 forintos öregségi nyugdíjminimum emelését. Melyre Gulyás Gergely röviden és tömören csupán annyit válaszolt, hogy

„Nincs ilyen javaslat a kormány előtt”

Ami a korábban említett áremelkedések és az infláció mellett komoly veszélyt jelent több ezer nyugdíjas számára, hiszen ez az összeg sokszor az alapélelmiszerek fedezésére és a számlák kifizetésére sem elég. Ahogy láthatjuk a kormány továbbra is magukra hagyja a legszegényebbeket, oldják meg, ahogy tudják ők nem tervezik tárgyalni a kérdést.

A hét nyugdíjas szervezetet tömörítő Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanács (NYUSZET) elnöke Juhász László a bejelentésre reagálva a Pénzcentrum.hu-nak elmondta, hogy a jelenlegi nyugdíj rendszerrel az a legnagyobb problémájuk, hogy nem követi a béreket.

Kiemelte, hogy a bérkövető nyugdíjemelést a Bajnai-kormány törölte el az IMF hitel felvétele és a válság okán közel egy évtizede. Azonban a kormány a nyugdíjasok számára hátrányos módszert fenntartja. Pedig az idősek körében meghatározó élelmiszerek az elmúlt időszakban nagy mértékben drágultak.

Juhász László azt is elmondta, hogy míg az elmúlt 6-7 évben volt 60 százalék körüli bérfejlesztés, addig a nyugdíjak nem követték le ezt a fajta emelkedést. Ez komoly egyenlőtlenségeket okoz, mivel a mostani rendszerben a nyugdíjat az utolsó nettó keresethez igazítják.

Tehát például az idén nyugdíjba vonuló munkavállalókhoz képest a 4-5 évvel korábban nyugdíjazottak sokkal kevesebb pénzt kapnak az államtól.

A NYUSZET elnöke szerint erre a problémára is megoldást jelenthetne a bérkövető rendszer. Kiemelte, hogy a bérekhez képest már nem ollónyílásról beszélünk, hanem szakadékról. Ezért is fogtak össze a nyugdíjas szervezetek, közösen akarják elérni, hogy megálljon a nyugdíjak leszakadása. 

Ahogy hétfőn megírtuk a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa közleményt adott ki, melyben kiemelték a nyugdíjasok siralmas anyagi és szociális helyzetét és megfogalmazták a követeléseiket. 

Többek között 3 százalék feletti nyugdíjemelést és egy a jelenleginél lényegesen igazságosabb nyugdíjszámítást követelnek. Kiemelték, hogy nyugdíjasok százezrei nyomorognak, mely kérdés nem tűr halasztást. Ezen problémán könnyen lehetne segíteni, ha a nyugdíjak nem maradnának el sem az inflációtól, sem a bérek és a gazdaság növekedésétől. A jelenlegi rendszer nem alkalmas a megfelelő és stabil megélhetés biztosítására.

Ezen felül követelik még a szociális- és idősellátás költségvetésének emelését. Míg az Európai Unióban átlagosan GDP-arányosan az állami költségvetés legalább 0,5 százalékát szánják erre a területre, addig hazánkban csupán 0,3 százalékot. Ezzel párhuzamosan pedig folyamatosan folyik a szociális- és egészségügyi rendszer lerohasztása, amelynek legnagyobb arányban a nyugdíjasok látják a kárát.

Címlapkép: Orbán Viktor / Facebook