Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fidesz: A kórházakat Gyurcsányék adósították el

Ez a cikk több mint 4 éves.

Közleményt adott ki a Fidesz azután, hogy levelet írtak a kórházi beszállítók Orbán Viktornak, a Demokratikus Koalíció pedig sajtótájékoztatót tartott a kórházi tartozások kritikus mennyisége miatt. Nyilatkozatukban ez áll:

„A kórházakat Gyurcsányék adósították el. 2010-ben 120 milliárdos
adóssága volt a kórházaknak, amely a Fidesz kormányzása óta havi
eltérésekkel mára a felére csökkent.

A kórházak működése nemcsak pénzügyileg stabilabb, hanem folyamatos a  kórházak fejlesztése is. Jelenleg is zajlik Budapest történetének  legnagyobb kórházfejlesztése, Dél-Budán Európa egyik legmodernebb kórházának megépítésére készülünk, amelynek építését Gyurcsányék meg akarják akadályozni.”

Ahogy az a beszállítók által írt levélből kiderül, október végére 64 milliárd forinttal tartoztak a kórházak a beszállítóknak, és az adósságok több mint kétharmadának már 2 hónapja lejárt a fizetési határideje. A beszállítók megállapították, hogy ezzel gyakorlatilag a csőd szélére kerültek.

Habár ez a 64 milliárd valóban kevesebb, mint a 2010-re elért 120 milliárd, a Fidesz az elmúlt években berendezkedett arra a konszolidációs gyakorlatra, hogy év végére hagyja az adósságok kifizetését, és akkor egyben téríti meg azok nagy részét.

Kásler Miklós, az EMMI minisztere jelentette be tavaly decemberben, hogy 55 milliárd forinttal konszolidálják a kórházak 2018-as adósságait. Ha ehhez hozzáadjuk az idei 64 milliárd forintot, ami még valószínűleg nőni fog 2019 végéig, már szinte el is érte az adósság mennyisége a Fidesz által példaként emlegetett 120 milliárdot. És ez csak a tavalyi és az idei év egyenlege.

Ahogy azt egy korábbi cikkünkben elmagyaráztuk, bár az intézményeknek az éves konszolidáció jó lehet, mert így tiszta lappal indulnak januárban, az adósságok olyan ütemben növekednek már az első hónapokban, hogy ez valójában csak ráncfelvarrásnak nevezhető. 2019-ben például azzal a 43 milliárd forintos adósságszinttel, amit júliusban értek el a kórházak, 2,5 hónappal előrébb tartottak, mint egy évvel ezelőtt, ugyanis akkor csak szeptemberben érték el ezt az összeget – mutatott rá az Infostart nyáron. Ahogy arra már sok egészségügyi szakember felhívta a figyelmet, életképes finanszírozási rendszert kellene létrehozni az adósságrendezés helyett.

A kórházi beszállító cégeket négy szervezet képviseli, az ETOSZ, (Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete), az Orvostechnikai Szövetség, a MediKlaszter és a HIVDA, és utolsó elkeseredésükben fordultak a miniszterelnökhöz. Azt szeretnék, ha az állam még idén ki tudná fizetni őket, ugyanis hiába közeledik az év vége, egyelőre nem tudják, lesz-e adósságrendezés, és ha igen, milyen keretek között fogják azt teljesíteni.

A szervezetek szerint az adósságnövekedés dinamikája alapján biztosra vehető, hogy kormányzati beavatkozás nélkül a tartozások év végére meghaladnák a 70 milliárd forintot.

A DK szerda délutáni sajtótájékoztatóján szólította fel a kormányt, hogy fizessék ki a kórházak adósságait. A párt egészségügyi szakpolitikusa, Komáromi Zoltán emlékeztetett arra, hogy ez a probléma minden év végén előjön, és arra kérte a Fideszt, hirdessenek meg egy egészségügyi válsághelyzetet.

Az MTI riportja szerint Komáromi elmondta, a helyzet rendezésének érdekében szükséges lenne az intézmények költségvetési támogatásának növelése, mivel jelenleg a kórházak pénze 70-75 százalékban a bérekre megye el, így nagyon kevés marad a dologi költségekre. Úgy véli, egy sokkal koncentráltabb, jobb műszerezettségű és több szakembert foglalkoztató ágazat jobban el tudná látni az országot – a jelenlegi szerinte túlságosan szét van aprózva.

(MTI, Napi.hu)