Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely szerint lesz atlétikai stadion, Ferencváros „nyitott kapukat dönget”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a korábbi csepeli és a hétfői ferencvárosi képviselő-testület egyirányú állásfoglalása biztosítja a szükséges támogatást, amely az atlétika világbajnokság megrendezéséhez feltétlenül szükséges – írja az MTI.

A miniszter a hétfői ferencvárosi közgyűlés döntésére reagált, a képviselő-testület ugyanis elfogadta azt a javaslatot, melynek értelmében a kerület adott feltételek mellett hajlandó támogatni az atlétikai stadion megépítését.

Ahogy arról beszámoltunk, hétfőn Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Karácson Gergely főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy belemennek a stadion megépítésébe, ha a kormány elfogadja a feltételeiket, és kormányhatározatba is foglalja azok végrehajtását még idén.

A feltételek a következők:

  • Az elkövetkező 5 évben 50 milliárd forintot költsön a kormány a kerületek járóbeteg-ellátásának fejlesztésére, diagnosztikai eszközök beszerzésére (pl. MR, CT) és azok működésének finanszírozására azon felül, amit az állami intézmények fejlesztésére akart eddig fordítani.
  • A csepeli Nagyerdő-projekt megvalósítása, ami lényegében egy csepeli Városligetet jelentene, benne egy több ezer férőhelyes diákvárossal.
  • A beruházások kapcsán azt szeretnék az ellenzéki politikusok, ha minden szerződés nyilvános lenne – tanulva azokból a beruházásokból, amiknél elszálltak a költségek.
  • A stadion mellett épüljön meg a ferencvárosi sport- és szabadidő központ, ami a tömegsportnak, a családok kikapcsolódásának ad helyet.

A sajtótájékoztatón Baranyi Krisztina arról beszélt, a ferencvárosiaknak nem az az érdekük, hogy újabb stadion épüljön a kerületben, hanem egy olyan rendezvényközpont, amely megnyitható az atlétikai vb után, amely rendezvény- és szabadidő célokra is igénybe vehető.

Baranyi többek közt azt is kérte, a költöztetés előtt álló Országos Széchényi Könyvtár Ferencvárosba kerüljön a rozsdaövezetbe, és induljon el egy olyan fejlesztés a kerületben, amely enyhítheti a lakhatási válságot, illetve a CT és MR-készülékek mellett egy új szakrendelő építésére is szükség van szerinte. Ha ezek teljesülnek, akkor a kerület jó szívvel tud odaállni az atlétikai vb mellé.

Gulyás Gergely mai nyilatkozata szerint a kormány javaslatoknak tekinti a feltételeiket, majd hozzátette: ezek beépíthetőek az atlétikai központ fejlesztésébe, illetve abba a zöldpark fejlesztésbe, amely ezen a területen a korábbi tervek szerint megvalósulna.

„A ferencvárosi testület javaslataival nyitott kapukat dönget”

– fogalmazott a miniszter, aki szerint egyébként ez az elmúlt harminc év legzöldebb beruházása Budapesten.

Gulyás azt mondta, a kormány úgy tekinti, hogy a két kerületi önkormányzat döntésével a kérdés eldőlt: az atlétikai világbajnokság Budapesten megrendezhető. Ugyanakkor hozzátette, természetesen várják a szerdai Fővárosi Közgyűlés állásfoglalását is, és áttekintik majd, milyen javaslatokkal él a fővárosi testület.