Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony szerint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke támogatja a programját az atlétikai vb kapcsán

Ez a cikk több mint 4 éves.

Frissítés 17:07: Facebookon számolt be Karácsony Gergely főpolgármester arról a telefonbeszélgetésről amelyet Sebastian Coeval a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökével folytatott. Karácsony szerint Coe támogatta a programját.

Ma délután örömmel fogadtam Sebastian Coe hívását. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökét tájékoztattam a 2023-as atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos kérdésekről, vagyis arról az 5 pontos feltételrendszerről, amelyet szerdán beterjesztek a Fővárosi Közgyűlés elé, és amelyet – elfogadása esetén – reményeim szerint kormányhatározat is rögzít majd. Elnök úr egyetértett velem abban, hogy a globális sportrendezvényeknek túl kell mutatniuk önmagukon, társadalmi, egészségügyi, ökológiai és pénzügyi szempontból is fenntarthatónak, hatékonynak kell lenniük; a 2012-es londoni olimpia szervezőbizottsági elnökeként számára is elsődlegesek voltak ezek a szempontok. Emellett Sebastian Coe a támogatásáról biztosította a főpolgármesteri programomat, egyetértve azzal: az egészségügy mindig a legfontosabb kérdések egyike kell, hogy legyen. Közös cél, hogy a 2023-as projektet illetően win-win helyzet szülessen a főváros, a kormány és a sportszakmai szervezetek között; én ezért dolgozom. 

Közben Hollik István kormányszóvivő is reagált Karácsony és Baranyi bejelentésére, de elég szűkszavú volt.

„A kormány továbbra is várja a ferencvárosi önkormányzat és a Fővárosi Közgyűlés hivatalos döntését az ügyben” – mondta Hollik István az atv.hu-nak.

Korábban írtuk: Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely tartott sajtótájékoztatót arról, hogy milyen szempontok alapján tudják támogatni az atlétikai vb-re épülő stadiont Ferencvárosban és Csepelen. A két politikus bejelentette, hogy a szerdai közgyűlésen elfogadják a feltételeket, amelyeket, ha a kormány is támogat, belemennek a stadion megépítésébe.

Karácsony szerint most dől el, hogyan alakul a viszony a kormány és a főváros között.

A főpolgármester arról beszélt, neki az a dolga, hogy azt a programot végrehajtsa, amit a választok megszavaztak. A háború, ami kitörhet a kormány és a főváros között, alapvetően a városlakokat érinti, Karácsony szerint ezért ez senkinek sem jó.

„Sokan mondták el a véleményüket, élsportolók, díszpolgárok, nemzetközi szervezetek, mi halljuk ezeket  a hangokat” – mondta Karácsony, de hozzátette: „a budapestiek hangját is hallani kell, akik kevésbé befolyásosak, és a problémáik kevésbé kerülnek be a híradásokba”.

Olyan partnerséget ajánl a kormánynak Karácsony, amelyben minden szereplő győztes lehet. Olyan szöveg kerül szerinte a szerdai közgyűlésbe, amely mellett tudják támogatni az atlétikai vb-t, ha a kormány is támogatja ezeket a feltételeket.

Karácsony az alábbi feltételek határozta meg:

  • Az elkövetkező 5 évben 50 milliárd forintot költsön a kormány a kerületek járóbeteg-ellátásának fejlesztésére, azon felül, amit a kormány az állami intézmények fejlesztésére akart eddig fordítani. Erre Karácsony szerint azért van szükség, mert az összes OECD-országban a legalacsonyabb az egy főre jutó CT- és MR-készülékek aránya.  Egymillió emberből négy jut MR-készülékre, 9 CT-re Szlovákiában ennél sokkal több Karácsony szerint.
  • Zöldfelület növelésre is szükség van Karácsony szerint. A csepeli Nagyerdő-projekt megvalósítása. A csepeli területen nem látják indokoltnak további sportlétesítmény építését. „Csepelen ne élsport épüljön, hanem ott egy új városliget legyen” – mondta Karácsony.

„Olyan beruházást szeretnénk látni, ami nemcsak az élsportot szolgálja, hanem a tömegsportot és kulturális rendezvényeket is”

– tette hozzá Karácsony.

  • A beruházások kapcsán azt szeretnék az ellenzéki politikusok, ha minden szerződés nyilvános lenne. Tanulva azokból a beruházásokból, amiknél elszálltak a költségek.
  • Végezetül Karácsony azt kérte, hogy szeretnénk ha a kormány világossá tenné, ha az a megállapodás amit a Tarlóssal kötöttek, és a tömegközlekedés finanszírozását is illeti megmaradna.

Karácsony arról is beszélt, hogy szerinte még idén szülessen kormányhatározat ezek végrehajtására. Főleg, hogy – mint egy kérdésből kiderült -, sürget az idő, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezetői erre a hétre várnak választ.

Baranyi Krisztina arról beszélt,  az ott élőknek nem az az érdekük, hogy újabb stadion épüljön Ferencvárosban. Olyan rendezvényközpontra van szükség, amely megnyitható az atlétikai vb után, amely rendezvény- és szabadidő célokra is igénybe vehető. Azt kéri, a Széchenyi Könyvtár Ferencvárosba kerüljön a rozsdaövezetbe, és olyan fejlesztés induljon el Ferencvárosban, amely enyhítheti a lakhatási válságot egy komplex fejlesztés keretében, pl. 12 ezer kollégiumi férőhely megépítésévél.

A helyszínt szintén érintő ráczkevei-soroksári Duna-ág vízminőségének javítására van szükség, a szennyeződést, ami évtizedekig beleömlött, ki kéne kaparni, a Déli-Városkapu projekt és az evezősközpont megépülése mellett. Nem csak egy CT és MR, hanem köré építve egy új szakrendelő is kéne Ferencvárosba Baranyi szerint. Ha ezek teljesülnek, akkor a kerület jó szívvel tud odaállni az atlétikai vb mellé.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán