Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellopott Facebook-oldal, törölt adatok Józsefvárosban a polgármesterváltás után

Ez a cikk több mint 4 éves.

Pikó András Józsefváros polgármestere a HVG-nek adott interjúban számolt be az előző vezetés szerinte pazarló intézkedéseiről, az átadás furcsaságairól, és a kerületi dolgozók 13. havi bérének átalakításáról.

Pikó az interjúban elmondta, bár még nem látják át a két nagy holding, a vagyongazdálkodást és a városüzemeltetés pontos költéseit és rendszerét, de azt már látják, elég pazarló volt a gazdálkodás.

„Megdupláztak állásokat, funkciókat, messziről szaglott, hogy egyfajta kifizetőhelyként használják, a szakmai munka kárára” – mondja Pikó

De a józsefvárosi polgármester beszélt arról is, hogy elég furcsa volt az átadás-átvétel a józsefvárosi újságnál:

Az összes számítógépről letörölték az adatokat. Feltételezhető, hogy winchestert is elvittek. Önmagában már ez is felháborító, de amit személyesen is nehezen viselek, hogy megfosztottak bennünket a kommunikációs lehetőségünktől. Nagyon sokáig nem fértünk hozzá az önkormányzati honlaphoz, mert nem tudtuk a belépési kódot. A Facebook-oldalunkat konkrétan eltulajdonították úgy, hogy a korábbi adminok átnevezték a Józsefváros oldalt, most a Facebook közép-európai központjánál próbáljuk elérni, hogy visszakapjuk. Ezek felvetik a bűncselekmény lehetőségét, ügyvédek dolgoznak az ügyön, valószínűleg feljelentést fogunk tenni.

A Józsefvárosi polgármester beszélt a dolgozóknak eddig járó 13. havi bérről is, amit idén nem 13. havi bérként, más ütemben, és nem is biztos, hogy teljesen oda fognak adni a dolgozóknak:

A kerületben évek óta az a szokás, hogy 13. havi fizetést kapnak az önkormányzati dolgozók, óvónők, bölcsődei dolgozók, védőnők, körülbelül kilencszáz ember. Próbálunk takarékosan működni, egy csomó mindenre nem költeni, amire korábban futotta. Nyilvánvaló, sokkal népszerűbb polgármester lennék, ha azt mondanám, ahogy tavaly, úgy idén is lesz 13. havi fizetés az önkormányzat bölcsődéiben, óvodáiban vagy a rendelőintézetében.

Majd így folytatja:

Megnézzük, hogy mennyi pénzünk van és ehhez mérten kapnak majd a dolgozók juttatást karácsony előtt. Sok vállalathoz képest még így is nagyon szép összegre számíthatnak, de korántsem akkorára, mint korábban. Két részre osztottuk a juttatást, az első, nagyobbik felét idén karácsony előtt megkapják, és ha marad pénzünk, és azt nem kell másra költeni, akkor a juttatás másik felére visszatérünk 2020 elején.

Végül így zárja az erről szóló részt:

 Két dolgot kellett szem előtt tartanom: az egyik az, hogy egy polgármester nem rohangálhat csak a saját népszerűsége után, egyensúlyban kell tartania a költségvetést is. A másik, hogy ezek az emberek a legkevésbé megfizetettek, noha a legfontosabb munkát végzik, ezért azt nem tudtam volna elképzelni, hogy ne kapjanak semmit. Az, amit most adunk nekik, nem 13. havi fizetés lesz, hanem egy olyan elismerés az egész éves munkájukért, amit megérdemelnek. Ezért még idén megpróbálok eljutni minden érintett helyre, hogy személyesen indokolhassam meg számukra a döntést.

Pikó ezenkívül még beszélt arról is, hogy a 13 milliárd forint, ami plusszal átadták a várost, valójában már előre elköltött, lekötött pénzek. Illetve arról is, hogy a Transparency International segítségével fogadnak el egy antikorrupciós csomagot.

Pikó egyébként tegnap Facebook-oldalán már beszélt a 13. havi bér elvételéről:

Az új önkormányzat elismeri a kormány által leginkább sújtott szociális szféra dolgozóinak munkáját, ezért úgy döntöttünk, hogy a Fidesz választási kiköltekezése ellenére is lesz év végi pénzjuttatás, de igazodva az önkormányzat gazdasági helyzetéhez. A juttatást idén két részre osztjuk, karácsony előtt minden érintett szociális vagy egészségügyi intézményben foglalkoztatott dolgozónk, aki tehát tavaly is kapott, nettó 100 ezer forintot vehet át. Ez az legalacsonyabb jövedelműeknek, akik nettó 100 ezer forint alatt keresnek, plusz pénzt jelent az eddigiekhez képest. Jövőre, látva a 2019.évről megmaradt pénzmaradvány nagyságát és a más területeken jelentkező igényeket, a lehetőségeinkhez képest fokozatosan egészítjük ki, a legalacsonyabb fizetésűekkel kezdve azoknak a juttatását, akiknek a nettó fizetése magasabb, mint 100 ezer forint, egészen addig, amíg el nem fogy a keretünk. Ez egy szolidáris megoldás, mert azoknak juttat többet, akiknél a legnagyobb a szükség és eközben eleget tesz annak a felelősségnek is, mellyel a józsefvárosiak október 13-án megbíztak bennünket. Szolidáris és felelősen gazdálkodó önkormányzatot ígértünk a józsefvárosiaknak a választási kampányban és minden eddigi lépésünkben ehhez tartjuk magunkat.

Címlapkép: Pikó András, az ellenzék VIII. kerületi közös polgármesterjelöltje. Fotó: Mérce