Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Klaus Johannis nyerte a romániai elnökválasztás második fordulóját is

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az IRES elemzőcég felmérése alapján gyakorlatilag „kétharmados győzelmet” aratott Klaus Johannis regnáló román államelnök a romániai elnökválasztások második fordulójában. Az exitpoll-felmérés alapján a külföldről leadott voksokkal együtt mintegy 66,5 százalékot tudhat magáénak a jobboldali centrista Johannis, míg ellenfele, a szociáldemokrata Viorica Dăncilă csak 33,5 százalékot szerzett.

A választási küzdelem első fordulóját november 10-én tartották, ahol Johannis még nem tudott 50 százalék feletti aránnyal nyerni, ezért volt szükség második fordulóra is.

Klaus Johannis nyerési aránya a CURS felmérése alapján – kép: Europe Elects

Az eddigi államfő győzelme egyébként papírforma gyakorlatilag, az első fordulóban az igazi verseny még a második helyért ment,

amelyért a Szociáldemokrata Párt (PSD) nemrégiben bizalmatlansági indítványon megbuktatott kormányfője, Viorica Dăncilă, illetve az újgenerációs-centrista Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR-PLUS) vezetője, Dan Barna küzdött.

Dan Barna mellett a kampány során Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is kiállt. A küzdelmet akkor Viorica Dăncilă nyerte meg, de most – ismét – alulmaradt Johannis-szal szemben.

Dăncilă számára a második fordulóba jutás igen jelentős presztízskérdés volt: az 1990 óta mindegyik elnökválasztás második fordulójában ott volt a PSD (vagy annak elődjeinek) jelöltje – kivéve az 1990-es választást, amikor nem került sor második fordulóra, a PSD-alapító Iliescu nagyarányú győzelme miatt.

„A modern, európai, normális Románia nyert ma! A románok a mai nap hősei, akik nagy számban szavaztak – és ez a legfontosabb.”

nyilatkozta Klaus Johannis nem sokkal jelentős győzelmét kimutató exit pollok publikálása után.

A romániai elnökválasztás tétjéről, illetve azon belül a magyarok helyzetéről Pap Szilárd István írt elemző cikket nem régen a Mércén.

(Europe Elects; Maszol.ro)