Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy percig áll minden játék a holland bajnokságban a hétvégén, a rasszizmus ellen tiltakoznak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Múlt vasárnap a holland Excelsior játékosa, Ahmad Mendes Moreira elhagyta a pályát meccs közben, mivel gólszerzése után az ellenfél Den Bosch szurkolói rigmusokban gyalázták, többek között „niggernek” és „gyapotszedőnek” titulálva a futballistát.

Az eset hatalmas felháborodást váltott ki, a Den Bosch először „félrehallásnak” magyarázta az esetet, majd kénytelen volt bocsánatot kérni szurkolói magatartása miatt. A holland első- és másodosztály csapatai az eset után megállapodtak abban, hogy a két liga következő hétvégi meccsein mindenhol 60 másodpercre megállítják a játékot a kezdő sípszó után.

Az egy perces tiltakozások közben a kivetítőkön

„Rasszizmus? Akkor mi meg nem játszunk.” („Racisme? Dan voetballen we niet!”)

-felirat jelenik meg minden esetben.

A tiltakozás 60 másodperce alatt a szombati esti Ajax-Heracles meccsen a játékosok mellett az edzők és a nézők is folyamatosan állva tapsoltak végig, hogy kimutassák szolidaritásukat a megtámadott játékossal, illetve elutasítsák a rasszizmust.

Az eset miatt sok volt vagy jelenlegi holland futballsztár tiltakozott, közülük  Memphis Depay az UEFÁ-hoz és a holland szövetséghez is eljuttatott levelet, amiben kérte a rasszizmus elleni fellépést.

Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke beszélt arról októberben, hogy a Szövetség rasszista megnyilvánulások elleni szabályozása az egyik legszigorúbb a sport világában. Ő is elismerte, hogy egyre rosszabb a helyzet ilyen téren a meccseken, amit a kontinens-szerte erősödő nacionalizmusnak tud be:

„A nacionalizmus erősödése a mindenfele a kontinensen olyan viselkedésformák terjedését segíti, amelyek elfogadhatatlanok, és néhányan megerősítve érzik magukat, hogy egy futball-közönségben vannak a legjobb helyen ahhoz, hogy az undorító nézeteiknek hangot adjanak.”

(Yahoo Sports; UEFA)