Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Antiszemita plakátok jelentek meg az Index újságíróiról Budapest-szerte

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Index újságíróit ábrázoló antiszemita poszterek jelentek meg Budapesten, derül ki Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírójának tweetjéből.

A posztereken Dezső András és Miklósi Gábor látható egy izraeli zászló előtt, „Mi is a határon túlról jöttünk!” felirattal, alatta pedig a következő címkék olvashatóak: konstans rinyálás, látens magyarellenesség, hazaárulás.

A plakát. Fotó: Mérce

Miklósira azután szállt rá a szélsőjobboldali- és a kormánymédia, hogy az újságíró a Puskás Aréna megnyitóján nem állt fel, miközben felvidéki magyar gyerekek énekelték el az Ismerős Arcok Nélküled című számát. Az esetről az Origo „Az Index alkalmazottja tudatosan megalázta az éneklő felvidéki magyar gyerekeket” címmel számolt be, a Tények pedig „Külhoniakat gyaláz az Index” címmel hozta le a történetet. Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke a héten még sajtótájékoztatót is tartott a lap székháza előtt, ahol bejelentette: „videó, publicisztika és karikatúra miatt” feljelentést tesznek az Index ellen, ugyanis Miklósi cikke kimeríti a közösség elleni uszítás tényállását.

Panyi tweetjére Izrael budapesti nagykövetsége is reagált:

„Mélységesen elítéljük ezt a posztert, amin antiszemita és Izrael-ellenes szimbólumok és mocskolódások láthatóak. Rasszizmusnak, gyűlöletnek és felbujtásnak semmilyen párbeszédben sincsen helye. Biztosak vagyunk benne, hogy a magyar hatóságok el fogják távolítani az olyan posztereket, mint ez.”

Címlapkép: Kép: Mérce