Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntethetnek a választáson győztes roma nemzetiségi képviselők, mert szerintük az NVB Farkas Flóriánnak kedvez

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kifogást nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) többségét adó három ellenzéki szervezet, mert az NVB nem a mandátumátadás napjára, hanem csupán az utolsó lehetséges napra, december 3-ra hívta össze a grémium alakuló ülését – írja a Romnet.

A Firosz, az RPM és a Phralipe 27 képviselői helyet szerzett a 47 tagú testületben, míg a Farkas Flórián fémjelezte Lungo Drom csupán 20-at. Az október 13-án többséget szerző 3 szervezet úgy véli, az időhúzás Farkas Flóriánnak, a Lungo Drom elnökének kedvez. A Romnethez eljuttatott közleményükben azt is írják,

„amennyiben a mandátumátadás napjára, november 25-ére nem hívják össze az alakuló ülést, nagy erőkkel fognak demonstrálni a választási bizottság székháza előtt, mert az időhúzás nemcsak erkölcsi, hanem anyagi károkat is okoz az ORÖ-nek.”

A Nemzeti Választási Bizottság elnöke úgy döntött, az ORÖ 47 képviselője jövő hétfőn, november 25-én 14 órakor, az ORÖ Dohány utcai székházában veheti át mandátumát az NVB elnökétől. A törvény szerint egyébként ez is az utolsó lehetséges határidő, ugyanis az utolsó megismételt választás időpontjától számítva 30 nap van az ülés összehívására. Az utolsó megismételt választás pedig november 3-án volt.

Mint korábban írtuk, a Lungo Dromon kívüli a három másik mandátumot szerzett szervezet bár egymással is rivalizál, de  egyezséget kötöttek, amelynek értelmében semmilyen esetben nem működnek együtt a Lungo Drommal. Mint írták:

a Farkas Flórián és a Lungo Drom által képviselt eredménytelen, korrupt „felzárkóztatási törekvések” folytatása mind rövid, mind pedig hosszú távon a cigány érdekképviselet, valamint a felzárkóztatási politika ellehetetlenülését, annak halálát jelenti.

Hogy a hangulat a választások után is fokozódott, azt talán jól bizonyítja az is, hogy a Roma Polgárjogi Mozgalom, a Firosz és a Phralipe három nappal ezelőtt nyílt levélben szólította fel Farkas Flóriánt, hogy

„ne befolyásolja és zaklassa képviselőiket, mert a roma politikai rendszerváltási akaratuk továbbra is sziklaszilárd, és megingathatatlan, így nincs esélye arra, hogy manipulálásával újra megszerezze az ORÖ feletti irányítást.”

A RomNet információi szerint ugyanis „a befolyásolási kísérletek mindennaposak”, sőt, egyenesen azt írják:

„Több képviselői mandátumot nyert politikus is azt mondta a RomNet-nek, Farkas Flórán megbízásából pályázati támogatásokat, vállalkozási előnyöket is kínáltak számára, de ezeket a megkereséseket rendre visszautasították.”

A Lungo Drom immár hivatalosan is elvesztette többségét, a Firosz-RPM-Phralipe hármas pedig azt is jelezte: a Firosz vezetőjét, Agócs Jánost jelölik az ORÖ elnöki székébe.