Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Farkas Flórián Lungo Dromja elvesztette többségét az Országos Roma Önkormányzatban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Megállapította a roma nemzetiség október 13-ai országos nemzetiségi választásának eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén.

Azért kellett ilyen sokat várni az eredményre, mert jogszabálysértés miatt meg kellett ismételni a roma országos nemzetiségi szavazást Sárkeresztúron. Az NVB így a jegyzőkönyvek elleni jogorvoslati határidő letelte után, tegnap állapíthatta meg a nemzetiség országos választásának eredményét.

A mandátumok sorsa a következőképp alakult:

  • A „Lungo Drom” Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség listája 20,
  • a Fiatal Romák Országos Szövetsége listája 18,
  • a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezete 5,
  • a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete – Központi Szervezet listája 4 mandátumot szerzett.

Mivel a 47 fős ORÖ-ben 24 mandátum kell a többséghez, ez azt jelenti, a Lungo Drom elveszítette többségét a 47 tagú országos önkormányzatban.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke amúgy sincs könnyű helyzetben: a három másik, mandátumot szerzett szervezet ugyanis bár egymással is rivalizál, de nemrég egyezséget kötöttek, amelynek értelmében semmilyen esetben nem működnek együtt a Lungo Drommal. Mint írták:

a Farkas Flórián és a Lungo Drom által képviselt eredménytelen, korrupt „felzárkóztatási törekvések” folytatása mind rövid, mind pedig hosszú távon a cigány érdekképviselet, valamint a felzárkóztatási politika ellehetetlenülését, annak halálát jelenti.

És hogy a hangulat a választások után is fokozódott, azt talán jól bizonyítja az is, hogy a Roma Polgárjogi Mozgalom, a Firosz, és a Phralipe három nappal ezelőtt nyílt levélben szólította fel Farkas Flóriánt, hogy

„ne befolyásolja és zaklassa képviselőiket, mert a roma politikai rendszerváltási akaratuk továbbra is sziklaszilárd, és megingathatatlan, így nincs esélye arra, hogy manipulálásával újra megszerezze az ORÖ feletti irányítást.”

A RomNet információi szerint ugyanis „a befolyásolási kísérletek mindennaposak”, sőt, egyenesen azt írják:

„Több képviselői mandátumot nyert politikus is azt mondta a RomNet-nek, Farkas Flórán megbízásából pályázati támogatásokat, vállalkozási előnyöket is kínáltak számára, de ezeket a megkereséseket rendre visszautasították.”

A Lungo Drom immár hivatalosan is elvesztette többségét, a Firosz-RPM-Phralippe hármas pedig azt is jelezte: a Firosz vezetőjét, Agócs Jánost jelölik az ORÖ elnöki székébe.