Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszavonta Józsefváros az Auróra bezárásáról szóló határozatát

Ez a cikk több mint 4 éves.

Visszavonta a Józsefvárosi Önkormányzat azt a határozatot, amellyel korábban elrendelte az Auróra nevű közösségi hely kocsma részének bezárását. A kerület egyeztetést kezdeményez a lakók és a közösségi ház között.

Az ügy előzménye, hogy múlt héten az önkormányzat hosszú idő után megtalálta azt a nyilatkozatot, amelyet az Auróra juttatott el a kerületnek még 2018-ban és amelyben igazolták, hogy valós bérleti szerződés köti őket a közösségi háznak helyet adó épülethez.

Ennek nemlétére, vagyis hiányos papírmunkára hivatkozva próbálta bezáratni még az Aurórát 2018-ban az önkormányzat, és ezt ismételte meg idén is.

Mint arról augusztus elején mi is beszámoltunk, egy pénteki napon jelentek meg az Aurórában a Józsefvárosi Hatósági Ügyosztály képviselői, majd közölték az éppen akkor dolgozó pultossal, hogy június végén a kerületi önkormányzat megtiltott mindenféle kereskedelmi tevékenységet a közösségi házban. Azt is hozzátették, hogyha nem állítják le a kereskedelmet, akkor a NAV végrehajtóit küldik rájuk.

Az Auróra munkatársai számára ekkor derült ki, hogy papíron már január óta ideiglenesen zárva kellene tartanunk, mert elvileg akkor hívta fel őket az önkormányzat az általuk használt ingatlan használati jogcímének igazolására.

Most ezt a határozatot vonta vissza az önkormányzat. Az Auróra egyébként azóta is nyitva volt, mivel fellebeztek a határozat ellen. Az önkormányzat viszont most minden keresetét is visszavonta a hely ellen.

Pikó András kerületi polgármester és Erőss Gábor alpolgármester az ügyben az alábbi közleményt juttatták el szerkesztőségünkhöz:

„Józsefváros önkormányzata a jövőben minden, a kerületben törvényesen működő közösséget egyaránt értékesnek tart és egyenlő bánásmódban részesít. Miután a választások után az akták közül  megkerült az a korábban elveszettnek mondott, kulcsfontosságú dokumentum, amely bizonyítja, hogy az Auróra Közösségi Ház bérleti szerződése érvényes, az Önkormányzat visszavonta a bírósági keresetét; az Aurórának nem kell bezárnia.

A jogi helyzet úgy tisztázódott, hogy egy korábban elveszettnek hitt perdöntő jelentőségű dokumentum váratlanul mégis előkerült. Bebizonyosodott, hogy az Auróra Közösségi Ház bérleti szerződése érvényes. Ezért az Önkormányzat nevében eljáró, jegyzői hatáskört gyakorló aljegyző visszavonta az okafogyott bírósági keresetet.

Józsefváros új önkormányzata nagy értékének tartja az Aurórát, amely közösségi házként, fontos ügyeket felkaroló civil szervezetek központjaként is működik, és működni fog a jövőben is. ahogy bármely más helyi közösség, úgy az Auróra is számíthat az önkormányzat partnerségére és védelmére bármilyen támadás is érje. Miután Józsefváros  Önkormányzata biztosította az Auróra törvényes működésének jogi feltételeit, elmondhatjuk: az Auróra marad, a lakókkal folytatott párbeszéd folytatódik.”

Az Auróra bezáratása kulcstémája volt az előző önkormányzati vezetésnek. A Fidesz vezette önkormányzat ugyanis évek óta harcban állt a szerintük sorosista hellyel.

Az Auróra egyébként közkedvelt területe a szélsőjobboldal támadásainak is. Októberben szélsőjobboldaliak gyújtották fel az épületre kirakott szivárványszínű zászlókat, korábban pedig Budaházy Györgyék tüntettek a helyen a „másság” ellen.