Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hadházy Ákos: A Simonka-ügyben önmagát buktatta le Polt Péter ügyészsége

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hivatali visszaélés és bűnpártolás miatt tesz feljelentést Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, mivel a hozzá eljuttatott vádiratokból az derül ki: az ügyészségnek bizonyítékai voltak arról, hogy Simonka György fideszes képviselő megpróbált nyomozókat lefizetni, tanúk és gyanúsítottak vallomását befolyásolni, megváltoztatni és bizonyítékokat eltüntetni.

Mindez Hadházy szerint a vonatkozó törvény értelmében Simonka azonnali előzetes letartóztatását indokolta volna, ami nem történt meg.

Hadházy Facebook-posztjában (amelyhez mellékelte a vádirat egyes részleteit is), megjegyzi: az ügyészség „maga állítja, hogy S. folyamatosan megpróbált bizonyítékot eltüntetni”. A független országgyűlési képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy Simonka ellen tehát annak ellenére sem kezdeményeztek előzetes letartóztatást, hogy volt bizonyítéka az ügyészségnek a manipulációra. Hadházy szerint ezzel az ügyészség saját maga szolgáltatott bizonyítékot a hivatali visszaélésére és bűnpártolására.

Hadházy Ákos azonban egy nagy kérdésre is rámutatott az üggyel kapcsolatban: „csak azt nem tudom, ki fog dönteni egy ilyen nyomozásról: itt látszik meg, milyen trükkösen megoldás, hogy az ügyészség úgymond független, valójában senki nem felügyeli a tevékenységüket” – írta posztjában (Polt Pétert nemrég választották újra legfőbb ügyésznek, ismét 9 évre).

Hadházy úgy fogalmazott:

„Nehezen érthető, hogy Polt hogyan követhetett el ekkora hibát, dehát banánhéj mindig van. Majd felteszek neki egy írásbeli kérdést: árulja már el, figyelmetlen volt, vagy ennyire érinthetetlennek hiszi magát, hogy ilyen nyíltan lebuktatja saját magát?

Ja, és persze az előzetes most is indokolt, hiszen a bírósági tárgyalás alatt is próbálkozhat a fideszes gyanúsított. Csak a kétharmadhoz kell S. szavazata is, ugye.”

Simonka György fideszes országgyűlési képviselő és 32 társa ellen idén augusztusban emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot.

Hadházy teljes posztja itt olvasható: