Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Átengedte az EP szakbizottsága Várhelyi Olivért

Ez a cikk több mint 4 éves.

A múlt csütörtöki kudarc után ma mégis megkapta az Európai Parlament külügyi szakbizottságának támogatását Várhelyi Olivér, akit a magyar kormány jelölt az új Európai Bizottság bővítési biztosi pozíciójára. November 14-i meghallgatásán a főként a balközép S&D frakció képviselői nehezményezték, hogy Várhelyi nem tudta megfelelően bizonyítani függetlenségét az Orbán-kormánytól – ezért még írásbeli kérdések megválaszolását írták elő a biztosjelöltnek.

Várhelyinek hétfő délig kellett leadnia válaszát, az Index úgy értesült, a parlamenti bizottság ezután adta áldását a magyar diplomata jelöltségére.

A Politico által kiszivárogtatott írásbeli válaszában Várhelyi nem határolódott el az Orbán-kormány kritizált külpolitikai irányvonalától, például az Azerbajdzsánnal és Törökországgal való szoros barátságtól. Ugyanakkor hangsúlyozta, európai biztosként nem rettenne vissza ezen országok emberi jogi visszaéléseinek kritizálásától.

A mostanáig Magyarország uniós nagyköveteként tevékenykedő diplomata azt is hangsúlyozta, hogy biztosként nem fogják sem befolyásolni, sem kötni semmilyen miniszterelnök, vagy semmilyen kormány nyilatkozatai, álláspontjai.

Az EP külügyi bizottságának mai döntésével Várhelyi Olivér egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság bővítési biztosa legyen. Az új testületnek elvileg a november 27-i európai parlamenti plenáris ülésen meg kellene kapnia az EP-képviselők többségének támogatását, ahhoz, hogy hivatalba is léphessen.

Van azonban még néhány akadály von der Leyenék előtt, ugyanis a brit kormány jelezte, a december 12-i parlamenti választásokig már nem jelöl embert a brit biztosi pozícióra. Ráadásul a tavaszi EP-választások után felálló parlament von der Leyen EB-elnöki jelöltségét is csak nagyon szűk többséggel támogatta, így a második körben is akadhatnak még problémák.

Várhelyi alakjáról nemrégiben a 444 közölt átfogó portrét, amelyből kiderült: az utóbbi években a diplomata Orbán legközelebbi uniós munkatársává vált, ezt főleg megalkuvásmentes, sokszor udvariatlan modorával, a magyar kormány álláspontjának kemény képviseletével érdemelte ki magának.

Momentum: ott leszünk Várhelyi nyomában

A külügyi bizottság mai döntésére reagált közleményben a Momentum. Mint írják,

„a magyar kormány biztosjelöltjét, Várhelyi Olivért végül átengedte az Európai Parlament külügyi szakbizottsága, ehhez azonban írásba kellett adnia, hogy képes Orbán Viktor befolyása nélkül, akár ellenében is, az európai érdekek érvényesítéséért dolgozni a következő Európai Bizottságban.”

A közlemény hozzáteszi:

„Momentum Mozgalom EP-képviselői ott lesznek a nyomában, és rá fogunk mutatni, ha egyértelműen Orbán Viktor embereként fogja végezni a bizottsági munkát, veszélyeztetve ezzel az EU egységét bővítési kérdésekben.”