Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A brit kormány háborús bűnöket tussolt el, Trump civileket gyilkoló katonákat ment fel

Ez a cikk több mint 4 éves.

A HVG szemlézte a BBC és a Sunday Times oknyomozó cikkét, ami arról szól, hogy háborús bűncselekményeket tussolhatott el a brit kormányzat a kétezres évek eleje óta, ezt 11 nyomozó állítja és kiszivárogtatott dokumentumok támasztják alá.

Ezek szerint több katona ellen is vádat kellett volna emelni többek közt civilek meggyilkolásáért, és egyéb, polgári lakosság ellen elkövetett atrocitásokért. Az Irakban, illetve az Afganisztáni katonai misszió során elkövetett bűncselekményeket vizsgáló csoportok (IHAT, illetve Operation Northmoor) által készített korábbi jelentések utalnak ezekre az esetekre.

Mindkét szervezetet feloszlatták azóta, anélkül, hogy bármilyen általuk feltárt ügyben vádemelés született volna.

Az IHAT-nál az volt az ürügy a feloszlatásra, hogy Phil Shiner emberi jogi ügyvédet, aki 1000-nél is több esetet jelentett, eltávolították pozíciójából, arra hivatkozva, hogy pénzt adott információkért cserébe. Ez volt a alapja a szervezet későbbi felszámolásának. Az Operation Northmoort pedig épp azelőtt eresztették szélnek, hogy az a Királyi Katonai Rendőrség nyomozói elé tárhatott volna 52 háborús bűnökkel kapcsolatos esetet.

A bűncselekmények között olyan esetek szerepelnek, mint például a brit hadsereg különleges alakulatának (SAS) egy tagja által elkövetett több gyilkosság, de vannak kínzásos esetek, elhalálozott hadifoglyok, hamis tanúvallomások helyiek megölésének ügyében és szexuális visszaélések is.

Mindeközben az USÁ-ban szombaton Donald Trump elnöki kegyelemben részesített két, háborús bűnökkel vádolt amerikai katonát, egy harmadiknak pedig, akit lefokozásra ítéltek, visszaállíttatta a rangját.

Mathew L. Goldteyn őrnagy, az egyik felmentett jövőre kellett volna, hogy bíróság előtt feleljen egy civil meggyilkolásáért Afganisztánban. A másik kegyelemben részesült katona Clint Lorance főhadnagy ellen még 2013-ban emeltek vádat, mert parancsot adott két kerékpározó afgán civil meggyilkolására. A harmadikat, Edward Gallagher kommandós parancsnokot korábban felmentették egy ISIS-es fogoly megkéselésének vádja alól, de lefokozták a holttesttel készített fotó miatt.

Donald Trump elnök szerint ezekkel a katonákkal „nem bántak tisztességesen”, bár az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy a tárca bízik a katonai igazságszolgáltatási rendszerben, de az elnöknek megvan a felhatalmazása, hogy ilyen ügyekben mérlegeljen.

(MTI, BBC, The Sunday Times, HVG, Washington Post)