Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jótékony célokra ajánlja fel a fizetését a XV. kerületi polgármester bizottsági helyet kapó fia

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Németh Angéla vezette kerületben, ahol mind a 14 egyéni választókerületben ellenzéki jelölt nyert, és a Fidesz csupán a kompenzációs listáról tudott négy helyet megszerezni a közgyűlésben, nagy felháborodást váltott ki, hogy a polgármester fiát, Mihály Gergőt a Népjóléti Bizottság külsős tagjává választották.

Facebookon szólalt meg ma Mihály Gergő:

„Tudom, hogy a mai Magyarországon nehéz elhinni, hogy egy politikus rokona nem azért kap munkát, mert rokon. Hogy 9 év Fidesz után elképzelhetetlennek tűnik, hogy egy rokon munkahelye nem csak kifizetőhely lehet. Jól tudom. Nekem éppen ezért másoknál nem kevesebbet, hanem többet kell letennem az asztalra ahhoz, hogy bizonyítsam: méltó vagyok a feladatra. „

Ezután amellett hogy bejelentette, belép a Demokratikus Koalícióba, megírta azt is, hogy nettó 133 ezer forintos tiszteletdíját minden hónapban más-más ifjúsági szervezetnek ajánlja fel.

 

A DK-s polgármester a hétvégén szintén Facebook posztban próbálta megmagyarázni a november 6-i közgyűlésen született döntést. A bejegyzésben azt írja, nem a családi kötelék, hanem az alkalmasság döntött egyetemista fia megválasztásakor. Emellett megjegyzi:

„A kerületi Képviselő-testület 16 igen szavazattal, minősített többségnél jóval nagyobb arányban, elfogadta a bizottsági struktúrát és a személyeket, akik a bizottságokban dolgozni fognak. És igen, több más személy mellett az előterjesztésben szerepelt és elfogadást is nyert, hogy a fiam, Mihály Gergő, a Népjóléti Bizottság külsős tagja legyen.”

Németh Angéla a Magyar Narancs kérdésére azt mondta, nem lát összeférhetetlenséget az ügyben, mivel a képviselőtestület szavazta meg az egyik képviselő javaslatára, és azt sem hiszi, hogy a fiának bármiben hátrány kellene elszenvednie, mert a polgármester családtagja. A Narancs szerint a Fidesz szokott úgy érvelni, hogy azért szavaztak meg egy törvény vagy egy kinevezést mert ők nyerték a választást.

Amíg képviselő testület fideszes tagjai „családi vállalkozást” emlegettek, addig Matlák Gábor alpolgármester azzal érvelt, hogy a fiú saját jogán vált közéleti szereplővé, mivel évekig volt a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat polgármestere, amíg édesanyja tavalyi időközi választáson aratott győzelme után le nem mondott a posztról. Szilvágyi László az LMP kerületi politikusa úgy reagált, tíz éve ismeri Mihály Gergőt, aki annyi közéleti és civil eseményen vett részt, amennyit a helyi képviselők egyike se tud elmondani magáról.

Pálmai Attila a Kétfarkú Kutyapárt képviselője szerint mindenki megérdemel egy esélyt, ha jól fog dolgozni, és hasznára lesz a kerületnek, akkor semmi kivetnivalót nem lát benne.

A polgármesteren kívül Gyurcsány Ferenc is a Facebookon reagált tegnap a Rákospalotai eseményekre és a Czeglédy Csabával való szerződés körül kirobbant botrányra:

„A kritikusok elismerik, hogy Czeglédy jó ügyvéd, és azt is, hogy a polgármester asszony fia kitűnő és alkalmas ember. De akkor mi a baj? A látszat! – mondják. A látszat? A látszat fontos. Tudom, hogy sokszor képes megdönteni a valóságot és az igazságot. De a mi dolgunk, hogy ha hamis a látszat, akkor megküzdjünk vele. Mert tönkretesz bennünket, ha hamis látszat alapján ítél az okos demokratikus sokaság.”

Érdekesség, hogy bizottsági tagok megválasztását megelőző, október 29-i képviselő-testületi ülésen a külsős tagok fizetését a 2014-es, valóban alacsony 44 ezer forintról bruttó 200 ezer forintra emelték.

Címlapkép: Németh Angéla/Facebook