Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Beszünteti a fosszilis energiák támogatását az Európai Beruházási Bank

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Európai Beruházási Bank a következő két év során fokozatosan megszünteti a több milliárd eurós fosszilis energiahordozókkal kapcsolatos finanszírozását, hogy ezzel a világ első „klímabankjává” váljon. Az Európai Unió tagországainak közös tulajdonában álló pénzintézet vezetője csütörtök este bejelentette, az EBB 2021 után nem támogat tovább olyan projekteket, amik hozzájárulnak a klímakatasztrófához:

„A klíma korunk legfontosabb politikai kérdése. Be fogunk szüntetni a fosszilis energiahordozók finanszírozását, és eddig példátlan éghajlati befektetési stratégiát indítunk.”

A bank alelnöke hozzátette: „ez egy fontos első lépés, ami nem az utolsó, de minden bizonnyal a legnehezebb.”

Új irányelvei mentén, az EBB a következő két éven belül megszünteti a fosszilis energiahordozók hitelezését, és a további finanszírozási döntéseit a Párizsi klíma egyezmény szerint hozza majd meg. A bankhoz támogatásért forduló energetikai projekteknek ezután bizonyítaniuk kell, hogy egy kilowatt óra energia megtermeléséhez kevesebb mint 250 gramm széndioxidot bocsátanak ki.

A bejelentés összhangban van az Európai Bizottság elnökének, a november elsején hivatalba lépő Ursula von der Leyen klímastratégiai ígéreteivel, miszerint az EBB klímabankká alakításával potenciálisan 1000 milliárd eurós alapot hoznának létre, az európai gazdaság tisztább energiák felé mozdulásának támogatására.

Ezzel a lépéssel az Európai Unió hitelező szerve amellett, hogy fontos példát állíthat a nemzetközi pénzintézeteknek, jelzésértékűen mutatja, hogy az EU komolyan gondolja a klímasemlegessé válást 2050-ig.

„A világ legnagyobb közbankja végre meghajolt a közakaratnak és belátta, a fosszilis energiahordozók finanszírozásának véget kell vetni – most minden más banknak, legyen az magán vagy állami kézben, követnie kell ezt az irányt.”

-jelentette ki a Föld Barátai Európai szervezetének vezetője, Colin Roche.

Az EBB lépése nem teljesen egyedülálló és váratlan. Az elmúlt hónapokban, több biztosító és pénzügyi alap is elkezdte portfólióinak fosszilis energia-mentesítését. A hír ugyan a legtöbb zöld vezető szerint örömre és bizakodásra ad okot, a szakértő szerint azért maradnak kiskapuk. Az EBB ugyanis továbbra is támogathat olyan projekteket, amiket az EU 2022 előtt ad hozzá a „közérdekű projektek” listájához.

(Guardian)