Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Úgy tűnik, egyelőre mégsem ratifikálná a kormány az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egyelőre elállni látszik a kormány a Kanada-Európai Unió szabadkereskedelmi egyezmény ratifikálásától, derül ki a Magyar Természetvédők Szövetségének lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

„Szijjártó Péter külügyi- és külgazdasági miniszter titkársága a délután folyamán értesítette az ügyvezető elnökünket, Éger Ákost, hogy a CETA ratifikálása bizonytalan időre lekerült napirendről. Örülünk a jó hírnek, mert környezetvédő szervezetként számos problémát láttunk az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatban.

Az egyik legfőbb gond, hogy a CETA része egy erősen vitatott befektetői bírósági rendszer (Investment Court System – ICS), amely lehetővé teszi, hogy külföldi vállalatok bepereljenek egyes államokat, ha azok környezetünk vagy az emberek egészsége érdekében olyan jogszabályokat, intézkedéseket hoznak, amelyek veszélyeztetik az adott cég profit célkitűzéseit.

Ezen felül több tanulmány rávilágít arra, hogy a CETA veszélyezteti hazánk génmódosítás-mentességét, hátrányos lenne az európai mezőgazdasági termelők számára és veszélyezteti a környezetvédelem és az élelmiszerbiztonság jelenlegi szintjét. Ezért is javasoltuk tegnapi állásfoglalásunkban a CETA ratifikálásának elutasítását, és szorgalmaztuk a parlamenti vita tavaszi időszakra való elhalasztását.

Az, hogy alig másfél nappal az Országgyűlés elé történt beterjesztés után a CETA ratifikálása lekerült a napirendről, azt jelzi, hogy a kormánypártokon belül nincs akkora támogatása a CETA-nak, hogy most ratifikálják ezt a »trójai egyezményt«”

– hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

A Jobbik is megszólalt az ügyben, Nunkovics Tibor, a párt országgyűlési képviselője, nem mellesleg környezetvédelmi ügyekért felelős politikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt a CETA ratifikálásának elnapolásáról.

A politikus megemlítette, Magyarország a ratifikálással megvárhatta volna a holland kormányt, hogy ratifikálja – ami egyébként a várakozások szerint nem fog megtörténni, ahogy arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, így az egyezmény nem tud teljes egészében hatályba lépni, egész pontosan a befektetésvédelmi fejezetet nem fogják alkalmazni, erről egyébként az MTVSZ blogján is olvashattok.

A Jobbik politikusa hangsúlyozta ugyanakkor, a kormánynak épp emiatt nem volt oka, hogy oly sebtében az országgyűlés elé terjessze a kérdést, viszont ha már így alakult, akkor igazán napirenden tarthatta volna, hisz amennyiben a Fidesz sem támogatja, véleménye szerint

az országgyűlés 100 százalékos arányban utasíthatta volna el.

A CETA néven emlegetett egyezmény, hasonlóan az elbukott USA-EU TTIP és a korábban a dél-amerikai országokkal tervezett Mercosur megállapodásokhoz nagyban megkönnyítette volna a nemzetközi kereskedelmet, és elsősorban a nemzetközi nagytőke érdekeit szolgálta volna az egyes országokkal és népükkel szemben.

Eddig azt lehetett tudni, hogy a holland szocialistákkal ellentétben a magyar kormány támogatná az egyezmény létrejöttét, ezt Szájer József, a Fidesz EP-képviselője még 2017-ben alátámasztotta, de erre lehetett következtetni Szijjártó keddi előterjesztéséből is.

A CETA egyértelműen a multinacionális vállalatoknak kedvezett volna egy olyan különbíróság felállításával, melyen a cégek megtámadhattak volna egyes országokat, amennyiben gazdasági hátrányt szenvedtek volna, miközben mentesültek volna környezetvédelmi, szociális, egészségügyi kötelezettségek alól.

A tervezet hátrányosan érinteni a kisebb uniós cégeket és termelőket is, mivel a világ másik feléről importált termékek is versenyképesek lehetnek előállítási módjuktól függően, és az egyezmény fényében lehetett volna például genetikailag módosított termékeket is forgalmazni az Unió területén.

A megállapodás ratifikálását tehát egyelőre elnapolták.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy örökre lekerült a napirendről, csupán azt, hogy nem a közeljövőben fog róla szavazni az országgyűlés, amit a Jobbik közleménye is említ, melyben egyébként azt is közlik, hogy eddig se támogatták a hasonló egyezményeket, és a jövőben sem fogják.

Címlapkép: MTVSZ