Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hatályon kívül helyezte a pécsi közgyűlés a civileket sorosozó fideszes rendeletet

Ez a cikk több mint 4 éves.

2017. december 14-én Pécs polgármestere, Páva Zsolt és országgyűlési képviselője, Hoppál Péter hadjáratot indított a helyi Emberség Erejével nevű civil szervezet ellen, méghozzá azért, mert szerintük az a Soros-terv végrehajtója.

A polgármester kezdeményezésére elfogadott egy határozatot a képviselő-testület, amiben arra kértek minden pécsit, ne adjanak tulajdonba, bérbe, használatba semmilyen helyiséget „a Soros-féle kampányközpontnak” – vagyis az Emberség Erejének. Szerintük ugyanis ha valaki mégis így tesz, az segédkezik „otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország és szeretett városunk, Pécs jövőjének kockáztatásában „otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország és szeretett városunk, Pécs jövőjének kockáztatásában és Soros György tervének megvalósításában”.

Az Emberség Erejével Alapítvány, amely amúgy tanodát üzemeltet és emberi jogi neveléssel foglakozik, a Nyílt Társadalom Alapítványnál (OSF) elnyert támogatás miatt került a kormánypolitikusok célkeresztjébe. A támogatást a vidéki civil szervezetek fejlesztésére kapta, az összeg nagy részét nem is maga használta fel, hanem továbbpályáztatta kisebb helyi csoportosulásoknak az Erősödő Civil Közösségek program keretein belül.

A civil szervezet 2018 januárjában úgy döntött, beperli az ellenük támadást indító két fideszes politikust, amiért állítása szerint azok megsértették az alapítvány jóhírnevét, vele szemben hátrányos megkülönböztetésre buzdítottak, körülötte ellenséges környezetet alakítottak ki. A szervezet jogi képviseletét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) látja el.

A támadás azonban hatásos volt: az alapítvány el is veszítette azt az albérletet, amelyben az irodáját működtette volna. Később azonban, egy másik felajánlás nyomán, mégis sikerült helyet találnia.

Az immáron ellenzéki többségű és vezetésű új pécsi közgyűlés mai rendkívüli ülésén hatályon kívül helyezte a diszkriminatív fideszes határozatot. A visszavonást Bognár Szilvia alpolgármester javasolta, előterjesztésében azt írja, ezzel azt üzenik,

„hogy szüntessük meg a választópolgárokat lekezelő, megzsaroló ön- kényt, egyúttal fejezzük ki köszönetünket és tiszteletünket a helyi emberek, a pécsi polgárok boldogulásáért dolgozó civil szervezetek felé.”

Az előterjesztést 20 igen és 2 tartózkodás mellett elfogadták.

Az Emberség Erejével Facebook-posztban mondott köszönetet. Ebben azt írják, nagyra értékelik a döntést, ugyanakkor hangsúlyozzák, szeptemberben felülvizsgálati kérelemmel fordultak a Kúriához, melyben olyan elvi kérdésekben is döntést kértek, amelyek jogfejlesztő hatásúak lehetnek, és kihathatnak a további ítélkezési magatartásra is.

Mint írják, reményeik szerint „a Kúria döntése elősegítheti a más városokban született hasonló nyilatkozatok visszavonását, s normalizálódhat a civilekkel az önkormányzatok kapcsolata.”