Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy egyetemi hallgató felgyújtotta magát, hogy így tiltakozzon a gazdasági egyenlőtlenségek ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Múlt pénteken egy 22 éves férfi felgyújtotta magát Lyon városában, hogy így tiltakozzon a szélsőséges gazdasági egyenlőtlenségek és a megszorító politika okozta létbizonytalanság ellen. A férfi testének 90 százalékán égési sérüléseket szenvedett, péntek óta kritikus állapotban van. Tette országszerte tüntetéseket váltott ki, Twitteren a #laprécaritétue („a bizonytalanság öl”) hashtag kezdett el terjedni.

A politikatudományi hallgató előzetesen egy Facebook bejegyzésben elmagyarázta, miért akarta felgyújtani magát: állítása szerint elviselhetetlenné váltak anyagi problémái, miközben harmadjára futott neki az alapszakja második évének elvégzésének. Mint írta, amikor még kapott ösztöndíjat, akkor is mindössze havi 450 euróból kellett megélnie. „Hogy tud bárki annyiból megélni? És a tanulmányaink után meddig kell dolgoznunk ahhoz, hogy végül normális nyugdíjat kaphassunk?” – tette fel a kérdést.

„Macront, Hollande-ot, Sarkozyt és az EU-t vádolom a halálomért, mivel ők öltek meg azáltal, hogy mindannyiunkat létbizonytalanságba taszítottak… az utolsó kívánságom az, hogy az elvtársaim folytassák ezt a harcot és vessenek véget ennek egyszer s mindenkorra” – írta a bejegyzésben.

A lyoni hallgatói szakszervezet, aminek a férfi is tagja, országos szolidaritási demonstrációkat hirdetett, közleményében pedig „mélyen politikai, elkeseredett cselekedetnek” nevezte a tettét, ami egy olyan „fasiszta és rasszista rendszer” ellen irányult, amely „megtöri az embereket”.

A felhívás nyomán országszerte tüntetések törtek ki az egyetemeken, kedd délután a lille-i egyetemen egy csoport tüntető például megakadályozta, hogy a volt elnök, François Hollande megtarthasson egy előadást. Körülbelül 50 diák betört az egyetem amfiteátrumába, ahol összetépkedték Hollande könyvének kiállított példányait. Egy lyoni egyetemen a diákok eltorlaszolták az intézmény bejáratait, így az egyetemen szerdán nem lettek megtartva az órák. Párizsban pedig kedd este egy csoport tüntető áttörte a Felsőoktatási Minisztérium kapuját és berohantak az épületbe, ahol Frédérique Vidal miniszter lemondását követelték.

A hallgatók országos szakszervezetének 2017-es adata szerint a diákok közel 20 százaléka a létminimum alatt élt Franciaországban, ami azt jelenti, hogy havi bevételük nem érte el a mediánjövedelem (havi 987 euró) 60 százalékát. Ennek alapján a politikai indíttatású öngyilkossági kísérletet elkövető diák havi bevétele – amikor még kapott ösztöndíjat – jelentősen alacsonyabb volt a hivatalos létminimum szintjénél. Szintén a hallgatói szakszervezet adata, hogy 2018-ban a hallgatók 8 százaléka kísérelt meg öngyilkosságot.