Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az aktivista lelkész, aki életet lehelt a józsefvárosi gyülekezetbe

Egy évig kísérte kamera Bolba Márta józsefvárosi evangélikus lelkész munkáját, aki korábban önkormányzati képviselőnek indult, majd tüntetéseken mondott beszédet, de főként olyan közösséget épített Józsefváros közepén, amilyennek a szívünk mélyén az egész országot is látni szeretnénk. A pap-aktivista szerep helyett jelenleg leginkább az anyasággal elfoglalt Bolba Mártával és a róla filmet készítő Takács Máriával beszélgettünk egy évvel a forgatás befejezése, és egy hónappal a legutóbbi önkormányzati választások után.

Pénteken mutatják be szélesebb közönség előtt a 16. verzió filmfesztiválon Takács Mária dokumentumfilmjét Bolba Márta józsefvárosi evangélikus lelkészről, aki 2017-ben azzal került az országos sajtó reflektorfényébe, hogy a kerület Magdolnanegyed nevű városrészének önkormányzati képviselőjelöltjeként mérettette meg magát időközi választáson.

A lelkész és az aktivista megférnek egymás mellett

Ugyanakkor – ahogyan az a Mandák-ház lelkésze címet viselő alkotásból kiderül – Márta tevékenysége ennél jóval sokrétűbb. Ahogyan a Mérce kamerája előtt a rendező is elmondja, noha kezdetben az ő kíváncsiságát a politizáló lelkész alakja keltette fel, idővel kiderült, legalább ilyen fontos a kis józsefvárosi gyülekezet vezetőjének aprólékos és fáradhatatlan közösségszervező munkája, amellyel a szabadság és a nyitottság kicsi, ám annál erősebb gócpontját hozta létre kerületben – gyakorlatilag a nulláról építkezve.

Márta a gyülekezet építéséhez egyenként vette fel a kapcsolatot a kerületben aktív civil szervezetekkel, akiknek köszönhetően a Sopronból érkezett lelkész fokozatosan bevonódott a helyi közéletbe, a helyi politikába is. Noha, mint mondja, nem lehet kettéválasztani lelkészi, illetve aktivista énjét, de elsősorban nem is politikai, hanem teológiai keretezésben szólal meg, ez a keret pedig többek között az embertársi szeretetről és az emberi méltóságról szól.

 „Még ma is forgatnám ezt a filmet”

Ha az olyan praktikus szempontok, mint az állami támogatás feltételei nem kötötték volna meg a kezét, Takács Mária még ma sem hagyta volna abba a Mandák-ház lelkészének 2017-ben és 2018-ban zajlott forgatását, annyira megragadta a fantáziáját Márta közösségének világa. A lelkész szerint a film nagyon fontos eszköze annak, hogy párbeszéd alakuljon ki egyén és közösség témájában, de legalább ennyire lényeges, hogy az egyház mint autonóm, plurális közösség jelenik meg a filmben.

 „Egy puszta elitcsere még nem old meg semmit”

Ahogyan Márta élete és és tevékenysége sem tud elválni a politikától, úgy a Mandák-ház lelkésze is reflektál a körülbelül háromnegyed éves forgatási időszak főbb politikai eseményeire, így a 2018-as országgyűlési választásra is. Takács Mária beszél arról is, hogy véletően ez nem tetszhetett a Médiatanácsnak, amely megvonta az összes állami támogatás húsz százalékát jelentő utófinanszírozást. Amikor rendezőt és a főszereplőt a józsefvárosi civilek és ellenzéki pártok győzelmét hozó 2019-es önkormányzati választás utáni érzéseikről kérdeztük, azt mondták: a választás üzenete az, hogy

az új nyolcadik kerületi vezetésnek pontosan a filmben megvalósuló értékeket kell előtérbe helyeznie, azaz a közös terek, a bizalom és a kommunikáció fontosságát.

 

Ezért működik a Mérce csak olvasói támogatásokból

Kíváncsi vagy, miért kérünk folyton pénzt? Vagy arra, mennyiből él meg havonta a Mérce, hogy hány ember dolgozik a szerkesztőségben és mennyiért? Esetleg arra, miért nem akarunk hirdetésekből megélni? Ünnepi adásunkban ezekre és ezekhez hasonló kérdésekre is választ adtunk.

„A magyar társadalom történetében ez egy fordulópont volt” Egy évvel ezelőtt kezdődött el a rabszolgatörvény-ellenes tüntetéshullám

László Zoltánnal, a Vasas alelnökével, és Komjáthi Imrével, az MSZP alelnökével arról beszélgettünk, hogy egy évvel később hogy látják: volt-e értelme a tiltakozásnak, változott-e a munkavállalók helyzete, és hogyan profitáltak a helyzetből a szakszervezetek és az ellenzéki pártok.