Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törvénysértő volt a vizsgálat Farkas Flórián szövetségesének korrupciógyanús lakásügyében

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság 2 hét alatt vizsgálta ki Farkas Flórián szolnoki szövetségesének, Kozák Ferencnek lakásügyét, majd az önkormányzati választások előtt lezárták a nyomozást – írja a 24.hu.

Ahogy a lap azt már szeptemberben közzétette, a szolnoki roma önkormányzatot vezető Kozák alig több mint 4 millió forintért vett ingatlant a belvárosban a Fidesz-többségű önkormányzattól, majd néhány nap után sokkal drágábban adta tovább. Az önkormányzat eközben nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni az adásvétel alapját képező értékebcslést.

A kecskeméti ügyészség szerint a rendőrök nem folytattak le teljes körű nyomozást az üggyel kapcsolatban, így törvénysértőnek minősül a vizsgálat megszüntetéséről hozott határozat. Az ügyészség november 6-án elrendelte, hogy felderítési szakaszban folytatódjon a büntetőeljárás, Radócz Zoltán szolnoki önkormányzati képviselő pedig Facebookon közölte, hogy panaszt nyújtott be a nyomozást megszüntető határozat miatt.

Nem ez az egyetlen korrupcióval kapcsolatos ügy, ahol mostanában felmerült Farkas Flórián neve.

A 24.hu júniusban szerezte meg azt az OLAF-összefoglalót, amelyben leírták, hogy az Országos Roma Önkormányzat Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezetét hiába jegyezték be, soha nem működött érdemben, a kitűzött céljait pedig még részlegesen sem érte el.

A romák megsegítéséért indított program 1,6 milliárd forintnyi uniós támogatást kapott, amelyből a szervezet egy gellérthegyi villát és négy vidéki ingatlant vásárolt, illetve egy 25 milliós bútorüzletet, amit csak akkor tudtak volna használni, ha még 22 millió forintot költenek felújításra és átalakításra.

Az eset 2014-ben történt, amikor Farkas Flórián volt az Országos Roma Önkormányzat elnöke. 2015-ben a Balog Zoltán által vezetett EMMI lezárta a programot, és a teljes támogatási összeg visszafizetésére kötelezte az ORÖ-t, később azonban kaptak egy 1,3 milliárdos támogatást a kormánytól, így csak a fennmaradó 300 millió forintot kellett visszafizetniük.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2016-ban fel is mondta az uniós támogatási szerződést az ORÖ-vel, amiért „védhetetlen visszaélések történetek egy fideszes politikus hatalmas brüsszeli pénzeket felemésztő projektjében”. Habár a korrupció immáron bizonyított, Farkas Flórián jelenleg is ott ül a parlamentben fideszes országgyűlési képviselőként.

2019. október 13-án tartották a nemzetiségi önkormányzati választásokat is, ahol a Fidesszel szövetséges Lungo Drom elvesztette többségét az ORÖ-ben, a három ellenzéki kihívó pedig vállalta a választások előtt, hogy nem fognak együttműködni a párttal, ugyanis szerintük

„a Farkas Flórián és a Lungo Drom által képviselt eredménytelen, korrupt „felzárkóztatási törekvések” folytatása mind rövid, mind pedig hosszú távon a cigány érdekképviselet, valamint a felzárkóztatási politika ellehetetlenülését, annak halálát jelenti”.

Címlapkép: MTI / Kovács Tamás