Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék Soroksáron egyből az alakuló ülésen fizetés nélkül hagyta a polgármestert

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bizonytalan időre tiszteletdíj nélkül maradt Soroksár frissen megválasztott polgármestere, miután a képviselő-testület ellenzéki tagjai a múlt heti alakuló ülésen nem szavazták meg az illetményéről és költségtérítéséről szóló előterjesztést – írja a hvg.hu.

Soroksáron izgalmasan alakult október 13-án az önkormányzati választás. Polgármesternek a függetlenként, de fideszes támogatással induló Bese Ferencet választották (aki alig 214 szavazattal kapott többet az ellenzék közös jelöltjénél, Bereczki Miklósnál). A képviselő-testületben viszont patthelyzet alakult ki: a polgármesterrel, a mögötte álló két civillel és három fideszes képviselővel szemben ül öt ellenzéki (DK-Momentum-MSZP-PM-LMP-Jobbik) képviselő, illetve a helyi sváb-lokálpatrióta egyesület képviselője.

Hogy mindez hogy működik a gyakorlatban, az már az alakuló ülésen kiderült. Négy napirendi pontja volt az ülésnek, ebből mindössze kettőt sikerült simán abszolválni, egyet pedig – a helyi szmsz módosítását – közös megegyezéssel levettek a napirendről.

Az utolsó volt a polgármester illetményéről és költségtérítéséről szóló napirendi pont, ami előtt viszont az ülésvezetést segítő aljegyző figyelmeztette a részt vevőket: súlyos jogsértésnek minősül, ha a polgármester illetményét nem állapítják meg.

Ehhez képest az öt ellenzéki képviselő tartózkodott a szavazáskor. Bese Ferenc polgármester viszont érintettsége okán nem szavazhatott, így csupán a szavazás levezénylése után mondta jegyzőkönyvbe:

„nincs javadalmazásom ezek szerint.”

Mivel a kerület hatályos (vagyis még a régi) szmsz-e szerint a képviselő-testületnek havonta egy ülést kell tartania, ezért Besének a következő ülésig (december 3.) nem is lesz fizetése, hacsak rendkívüli ülést nem hívnak össze – bár még akkor is kétséges, hogy a javaslat átmegy-e a képviselőkön.

A hvg.hu azt írja: az ellenzéki képviselőknek nem a polgármesteri illetmény mértékével volt problémájuk, azért bojkottálták a szavazást, mert azt együtt szerették volna lebonyolítani a képviselők díjazásáról és a kerület távozó vezetőinek (a kerületet 25 éven át vezető Geiger Ferenc és két alpolgármestere) végkielégítéséről szóló döntéssel, és sérelmezték, hogy a polgármester erre nem adott lehetőséget, illetve nem is egyeztetett velük erről előzetesen.

A lap információi szerint a kerületi pozíciók (alpolgármesteri posztok, tanácsnoki és bizottsági helyek) elosztása körül alakulhatnak ki további konfliktusok. Az ellenzék például szeretné, ha Bereczki Miklós alpolgármesteri posztot kapna, viszont a Besét támogató fideszes képviselők is beülnének az alpolgármesteri székbe, és az sem biztos még, hogy marad-e a korábbi, két alpolgármesteres felállás a kerületben.

Az egyeztetések többek közt a kényes létszámegyensúly miatt nem haladnak zökkenőmentesen – bár a főváros kerületeinek zömében már sikerült megválasztani a polgármesterek helyetteseit, Soroksáron egyelőre csak a puhatolódzás folyik.

Bese Ferenc a hvg.hu-nak nem akarta minősíteni az ellenzék lépését, ám azt elismerte, hogy a képviselői díjazásról és a kerület korábbi vezetőinek végkielégítéséről nem kezdeményezett egyeztetést. Állítása szerint viszont az ellenzék nem is jelezte ezt az igényét, csak közvetlen az alakuló ülés előtt vetették fel.

Bese úgy értékelt: valóban kicsit lassabban haladnak az egyeztetésekkel, de nincsenek semmivel elkésve, a következő ülésen minden, múlt héten napirendre nem került kötelezettséget bepótolnak.

Emellett hozzátette azt is, hogy Soroksár érdekében mindenkor megegyezésre törekszik majd mindenkivel, ezért állítása szerint nem tart attól sem, hogy működésképtelenségbe sodorja az önkormányzatot a patthelyzet.

Az elmúlt héten több alkalommal is nagy visszhangot keltett, amikor az alakuló üléseken a képviselő-testületek a polgármesterek illetményéről szavaztak. Fontos azonban hozzátenni, hogy ez nem „osztogatás”, vagyis nem arról van szó, hogy a székbe beülő vezetők önös érdekeiket előtérbe helyezve azonnal a fizetési papírjukkal foglalkoznának.

A vonatkozó törvény értelmében – ahogy arra egyébként a soroksári aljegyző is felhívta a figyelmet -, valóban jogsértésnek minősül, ha a polgármester illetményét nem állapítják meg. Az önkormányzati és a köztisztviselői törvény alapján ugyanis a főállású polgármester megválasztása napjától gyakorolja jogait és kötelezettségeit, ezért a munkáért járó jogosultsága is ettől a naptól kezdve illeti meg. Ezt pedig az alakuló ülésen meg kell szavazni.

Ajánlott még az alakuló ülésen az alpolgármesterek megválasztása, illetve az ő illetményeiknek megszavazása is, bár ez nem kötelező.

És mivel a polgármester és alpolgármesterek illetménye közérdekű adat, azokat nyilvános ülésen kell tárgyalni.

Arról pedig, hogy mennyit kereshet egy polgármester vagy egy alpolgármester, szintén törvény rendelkezik.

via hvg.hu