Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bolíviában új választásokat írnak ki, Morales térdre kényszerült

Ez a cikk több mint 4 éves.

Több hete tartó tüntetéshullám és az Amerikai Államok Szervezete (OAS) által kiadott, az október választások tisztaságát megkérdőjelező jelentés napvilágra kerülése után Evo Morales bolíviai elnök La Pazban vasárnap új választások kiírását ígérte meg, illetve bejelentette, hogy leváltja a sokak által kritizált választási bizottság tagjait.

Morales az október végén tartott bolíviai választásokon meglehetősen homályos körülmények között került ki győztesként: Bolívia alkotmánya szerint az első fordulóbeli végső sikerhez legalább a szavazatok 40 százalékának megszerzésére és tíz százalékpontos előnyre van szükség a második legtöbb voksot kapott jelölthöz képest. Morales a szavazatszámlálás hétfő reggeli állásakor ehhez képest a szavazatok 45,28 százalékát kapta a vasárnapi bolíviai választáson, míg a második helyen a voksok 38,16 százalékával jobboldali ellenzéki kihívója, Carlos Mesa állt.

Ezt követően azonban az Euronews szerint a bolíviai közmédia arról számolt be, hogy a Központi Választási Bizottság minden különösebb magyarázat nélkül leállt a szavazatok számlálásával, majd a testület egy nappal később bejelentette: Morales megszerezte az újraválasztásához szükséges szavazattöbbséget, így nem rendeznek második fordulót.

Az OAS szerint nyilvánvalóan manipulálták a választási eredményt, hogy a korábbi elnököt hozzák ki győztesnek.

A váratlan fordulat jelentős feszültséget eredményezett a lakosság körében: országszerte tüntetők vonultak az utcákra, hogy Morales első körös győzelme ellen demonstráljanak.

Nemcsak az ellenzék, hanem külföldi választási megfigyelők, sőt az Amerikai Államok Szervezete és az EU is arra szólították fel Evo Moralest, hogy tartsák meg a második fordulót, mivel gyanúsnak és „nehezen magyarázhatónak” tartják a részeredmények hirtelen elhallgatását és a regnáló elnök előnyének jelentős növekedését. Morales ezzel szemben azt üzente nekik, hogy tartsák tiszteletben a hivatalos végeredményt, és puccskísérlettel vádolta meg ellenzékét.

Az októberi választást megelőzően Morales és ellenfele, az ellenzéki Carlos Mesa között meglehetősen szorossá vált a verseny ami nem kis részben annak is volt köszönhető, hogy néhány hete több százezren tüntettek Morales klímapolitikája a történelmi méretű erdőtüzek következtében, amelyek miatt négymillió hektárnyi föld pusztult el az országban.

Környezetvédő aktivisták és az elnök kritikusai szerint ugyanis részben – a klímakatasztrófa hatásai mellett – az okozta a korábbiakhoz képest sokkal súlyosabb tüzeket, hogy Morales elfogadott egy olyan törvényt, amely lehetővé tette, hogy a gazdák és mezőgazdasági termelők négyszer akkora területet tisztíthassanak meg – tűz használatával – a termeléshez, mint amekkora korábban engedélyezve volt (5 hektárról 20-ra ugrott az engedélyezett terület).

Az országszerte zajló tüntetéseken az utóbbi napokban szokatlan módon az is előfordult, hogy rendőr egységek álltak át a tüntetőkhöz, illetve az ország hadseregének főparancsnoksága közölte, hogy nem fog fellépni a nép ellen. Ezek és a jelentés is hozzájárulhattak Morales meghátrálásához.

(Reuters)