Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A spanyol választást a szocialisták nyerték, a jobboldal feljött, de nem tud többséget szerezni

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután az április 28-ai szavazás után nem sikerült kormányt alakítania az első helyen végző szocialista pártnak (Partido Socialista Obrero Español, PSOE), Spanyolországban most vasárnap újra urnák elé járultak a szavazók.

A várakozásoknak megfelelően (az előrejelzések szerint) ismét a szocialisták végeztek az első helyen (26-27%), de gyengültek tavaszhoz képest, koalíciós partnerükkel, a progresszív baloldali Podemos-szal együtt.

Erősödött viszont a második helyre befutó jobboldali PP (20%), illetve mintegy 4 százalékkal a szélsőjobboldali Vox is (14%)

A Sociométrico felmérése/Europe Elects

Lassan 4 éve nincs stabil kormányzó többség az országban, és a baloldal utoljára 2008-ban tudott nyerni. Épphogy sikerült nagyjából kilábalni a legutóbbi, durva társadalmi következményekkel járó, jó évtizedes válságból, miközben a kanyarban már egy újabb visszaesés fenyeget. Plusz áprilisban először jutott be önálló pártként a szélsőjobb a parlamentbe, és csak a kiemelkedően magas részvételnek volt köszönhető, hogy a jobbos-szélsőjobbos erők maradtak alul (ez a helyzet változott most meg).

Az olyan sürgető problémákról, mint a klímaválság vagy a két éve legfeljebb stagnáló katalán krízis, nem is beszélve.

Ez utóbbit a parlament szó szerint is megérzi, hiszen úgy tűnik, sikerült bejutnia a történelemben először katalán függetlenségpárti pártnak.

Egyhetes kampány

A kampányban nagyjából mindenki ugyanazzal a programmal és retorikával vágott neki az újabb körnek, mint a korábbiakban. Jobbra továbbra is a szélsőjobboldali Vox határozta meg a csapásirányt, tematikát, akárcsak áprilisban – a Santiago Abascal vezette formáció a májusi önkormányzati választások után már 3 régióban és a fővárosban támogatja a koalícióban kormányzó jobboldali erőket, a konzervatív Néppártot (Partido Popular, PP) és a Ciudadanost (C’s, Polgárok). Azaz néhány hónap alatt kvázi konszolidálta helyzetét, és ezúttal már a kampányvitákban is részt vehetett.

Balra az Unidas Podemos (UP) pártszövetség továbbra is kitartott tavaszi elképzelése mellett, hogy a baloldali politikák garanciájaként koalícióra kell lépnie a PSOE-val, még akkor is, ha a párt vezetése erre épp nulla hajlandóságot mutat.

A spanyol választások előtt Dobsi Viktória írt elemző cikket a Mércére.

 

Címlapkép: Pablo Iglesias facebook-oldala