Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiszabadult Brazília volt, baloldali elnöke a börtönből, azonnal kemény küzdelmet ígért Bolsonarónak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Magyar idő szerint ma hajnalban, a napokban felröppent hírekkel megegyező módon, végül kijöhetett Curitiba városában található börtönéből. A kiszabaduló volt elnököt több városban is tömegtüntetésekkel üdvözölték a brazil Munkások Pártja (PT) hívei, akik három éve folytatnak azért politikai kampányt, hogy a korrupciós ügyekben való részvétele miatt három éve letöltendő börtönbüntetésre ítélt, volt államfő ügyét vizsgálják felül. Ezt egy, a héten hozott brazil bírósági döntés értelmében el is kezdtek.

A kiszabadult Lula az ő ünneplő, baloldali támogatóknak most csak néhány biztató szót szólt, mielőtt családjával otthonába távozott, de ebből máris sejteni lehet, hogy aktívan visszatér majd Brazília politikai életébe:

„Nem gondoltam volna, hogy már ma beszélhetek azokhoz a férfiakhoz és nőkhöz, akik eddig minden egyes nap, 580 napon keresztül ‘Jó reggelt!”, és „Jó éjszakát!” kiáltásokkal köszöntöttek, negyvenfokos kánikulában és esőben egyaránt.”

-kezdte a 74 éves ex-elnök, majd megígérte, be fogja bizonyítani teljes ártatlanságát, és a „baloldaliak ellen cselekvő bírók romlottságát”.

„Az emberek ma éhesebbek, kevesebb a munkájuk, és egyre többen Ubereznek, vagy pozzákat hordanak ki bicikliken, mert nincs más”

– folytatva, megígérve, hogy pártja és ő is küzdelmet fognak folytatni az egyre inkább elharapódzó kizsákmányolás, a haknigazdaság ellen.

A 2016 végén hozott ítéletet most azért változtatta meg az ország legfelsőbb bírósága mert úgy ítélkeztek, hogy az eljárásrend szerint senkit ne lehessen tényleges börtönre ítélni, amíg minden fellebbezési opciót nem merített ki, Lula esetében pedig most is folyamatban van egy fellebbezési kérelem.

A volt elnököt, több más volt brazil politikai vezetőhöz hasonlóan, azzal vádolják hogy súlyos kenőpénzeket fogadott el olajmágnásoktól, és más oligarcháktól szolgáltatásaikért cserébe az úgynevezett „autómosó-botrány” (Lava Jato) idején.

Lula és ügyvédei tagadják, hogy komoly részük lett volna az amúgy pártokon és politikai oldalakon átívelő botrányban, és sok belföldi újságíró, jogvédő szervezet és Lula belföldi hívei is úgy látják, a baloldaltól végleg megszabadulni kívánó észak-amerikai és brazil pénztőke bosszúakciójáról van szó ellene.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a botrányba nemcsak a PT, hanem az őket leváltó liberális elit is belebukott, és mivel az akkor már letartóztatásban lévő Lula sem indulhatott el a 2017-es elnökválasztáson, amely erősen hozzájárult ahhoz, hogy a Trump-barát, szélsőjobboldali, és a tőke által feltűnő módon kedvelt Jair Bolsonaro kerülhetett hatalomra.

Bolsonarot csak az utóbbi hónapokban az Amazonas esőerdőben pusztító óriási tűz alatti tehetetlensége miatt tűzte tolla hegyére újra az USA sajtója, amelynek jobboldali körei addig kifejezetten kíméletesek voltak a szegényellenes, és rendőrterrort is sokszor támogató elnökkel.

Lula még májusban a börtönből adott ügyéről hosszabb interjút Glenn Greenwaldnak, az Intercept újságírójának:

(BBC)