Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lángoló erdők füstjének árnyékában fogadott el erdőirtást könnyítő törvényt a brazil törvényhozás

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miközben a fél világ attól hangos, hogy lángol az amazóniai esőerdő, melynek jelentős része Brazília területére esik (a másik fele pedig a saját, hazai erdőtüzeivel van elfoglalva), és – nem kis részben a Bolsonaro elnök politikájával szembeni kritika kifejeződéseként – nemzetközi botránnyá nőtte ki magát az erdőtűz, a brazil törvényhozás augusztus 22-én az erdőirtást könnyebbé tevő törvényt fogadott el.

Az új törvény életbe lépéséhez már csak Jair Bolsonaro aláírása hiányzik.

A 881/2019 számú szövetségi törvény értelmében az „alacsony kockázatú gazdasági tevékenységek” végzéséhez nem kell semmiféle környezetvédelmi vagy egyéb engedély.

Így az ügyről beszámoló Reporterre című lap szerint meghatározhatatlan számú tevékenységet mentenek fel a hatósági környezetvédelmi hatásvizsgálat kötelezettsége alól, nagyban veszélyeztetve ezzel az egyébként is gyenge védelmet élvező esőerdőket.

Különösen aggasztó, hogy az erdőirtást, valamint az öntözéses földművelést a törvény egyáltalán nem köti engedélyhez.

Emellett egyes tevékenységek esetében az engedélyeket meghatározott időre adják ki, ezek a törvény határidőt is előír az elbírálásra, magyarán amennyiben az azok kiadásáért felelős szerv nem jár el megfelelő időn belül, akkor az adott gazdasági tevékenységet automatikusan engedélyezik a kérelmező számára.

Ugyanakkor az elmúlt napok fejleményei után – miszerint Bolsonaro elnök a nemzetközi nyomás hatására kijelentette, hogy „mélységes szeretettel és tisztelettel” viszonyul az esőerdőhöz – egyáltalán nem biztos, hogy a törvény a közeljövőben megkapja az elnöki aláírást. Pláne, hogy a brazil elnök épp azt követeli Emmanuel Macron francia elnöktől, hogy vonja vissza megjegyzését, miszerint nem tartja őszintének az erdőtüzek miatti aggodalmát.

A Brazíliában – és Amazónia más országaiban – pusztító erdőtüzek ugyan nem szokatlanok az év ezen időszakában, azonban hevességük és kiterjedésük a meleg és a szárazság mellett egyértelműen az erdős terület mezőgazdasági célú megtisztításának „köszönhető”.

Bolsonaro elnök hétvégi kommunikációs pálfordulása előtt semmi jelét nem mutatta, hogy aggódna a világ legnagyobb esőerdője miatt, hovatovább, korábban nyíltan támogatta az erdőirtást, jelentősen gyengítve az ország környezetvédelmi ügynökségét, kirúgva az űrhivatal vezetőjét, miközben a kormány akkor sem tett semmit, mikor előre figyelmeztették hogy szándékos gyújtogatás várható.

via Reporterre / LABS