Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bolsonaro nem fogadja el a nemzetközi segítséget, míg Macron bocsánatot nem kér tőle

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután a G7 gazdasági csúcstalálkozó egyik kiemelt aktuális témája az amazóniai esőerdőt pusztító tüzek voltak, ahogy azt mi is megírtuk, a világ vezető gazdaságai összesen húszmillió dollár gyorssegélyt – vagyis négyszer annyit, mint Leonardo Di Caprio – ajánlottak fel az Amazonas-medence országainak a lángok elleni küzdelemhez – írja a Portfolio.

Jair Bolsonaro azonban nem kérte a segélyt, legalábbis egy ideig úgy tűnt, európai idő szerint kedd estére viszont kiderült, hogy bizonyos feltételek teljesülése mellett mégis.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn jelentette be Biarritzban, hogy a másik hat országgal – az Amerikai Egyesült Államokkal, az Egyesült Királysággal, Japánnal, Kanadával, Németországgal és Olaszországgal – megállapodtak, hogy húszmillió dollárral azonnal kisegítik az amazóniai országokat, és tűzoltó repülőgépek formájában technikai segítséget is nyújtanak a tűzoltáshoz.

Bolsonaro brazil elnök erre azonban úgy nyilatkozott, hogy országának semmi szüksége a segélyre, annak összegét pedig inkább Európa újraerdősítésére kellene fordítani – Amazónia újraerdősítése helyett, mely az G7 országok támogatásának hosszú távú céljai között szerepelt.

Bolsonaro az ügy kapcsán azzal vádolta Franciaországot, hogy gyarmatként, vagy senkiföldeként kezeli Amazóniát – ami annak fényében érthető kritika, hogy a francia elnök szerint idővel meg kell fontolni, hogy „nemzetközi státuszúvá” nyilvánítsák a területet, hogy így óvják az erdőirtástól.

Erről a brazil elnök hallani sem akar, és csak abban az esetben hajlandó elfogadni a nemzetközi segítséget, ha a világ vezető gazdasági hatalmai nem kérdőjelezik meg országa szuverenitását a terület felett, ami a nemzetközi presztízs mellett Brazília számára kőkemény gazdasági kérdés, tekintve hogy a jelenlegi kormányzat gazdaságilag potenciálisan kiaknázható területként tekint az esőerdőre.

Ezzel függ össze Bolsonaro másik feltétele, melynek értelmében Macronnak vissza kellene vonnia megjegyzését, melyben hazugnak nevezte, mikor megkérdőjelezte környezetvédő szólamainak őszinteségét.

A két nagyhatalom elnöki szintű kapcsolata egyébként a napokban a nemzetközi diplomáciában ritkán látott szintre ért, mikor a brazil elnök a közösségi médiában tett megjegyzéseket a francia elnök feleségére, mire válaszul kollégája kifejezte abbéli reményét, hogy a dél-amerikai országnak a jövőben a poszthoz méltó elnöke lesz. Bolsonaro az utóbbi miatt is megsértve érzi magát.

via Portfolio / Al Jazeera / 444
Címlapkép: NTN24 /Facebook