Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Leonardo Di Caprio több pénzt tud adni az esőerdők megmentésére, mint a világ leggazdagabb országai?

Ez a cikk több mint 4 éves.

Napok óta lebegtette a világ leggazdagabb országait tömörítő G7, hogy nagy segítséget fognak nyújtani az Amazonas égő esőerdeinek. Hétfő délután pedig jött is a nagy bejelentés:

Azonnali 20 millió dolláros segélyt nyújtanak a G7-országcsoport tagjai az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök a biarritzi G7-csúcstalálkozón az MTI szerint.

Ez azt jelenti, hogy a 7 nagyhatalom, az USA, Franciaország, Olaszország, Kanada, Németország, Japán és az Egyesült Királyság, fejenként 3 millió dollárral, azaz 900 millió forinttal támogatja a tűz megelőzését. Mindeközben az is hír, hogy Leonardo DiCaprio színész eddig 5 millió dollárt adakozott a célra, azaz másfél milliárd forintot.

Egyébként az elérhető árlisták szerint napi 600 ezer dollár egy 24 órában repülő tűzoltórepülő kibérlése, a G7 nagylelkű hozzájárulásából akár már 33 napig is bevethető egy darab ilyen gép. Egy újonnan vásárolt, vagy átalakított tűzoltó repülő költsége pedig kb. 10 millió dollár, a világ leggazdagabb államainak felajánlásából akár 2 ilyet is lehetne venni, bár az üzembe helyezésére, és a működtetésre sajnos már nem jutna.

De persze ne legyünk gonoszak, még bármi is kisülhet a javaslatból, amelyről nem tudunk semmit, és majd a híresen operatív ENSZ fog dönteni róla.

A gond nem azzal van egyébként, hogy ezek az államok pénzt adnak erre a célra, meg hogy foglalkoznak vele, hanem a kistílűséggel, hogy a nagy tanácskozás és bejelentés után fejenként egy stadion árát sem tudták a problémára fordítani. Ha pedig hozzávesszük a tegnap kiszivárgott felvételt, amelyben egy olajipari lobbista mesél arról, hogyan akadályozta meg a klímacélok elérését az USA-ban, akkor azért talán a kisstílűnél durvább állításokat is megfogalmazhatunk ezekről a kormányokról és a világot vezető politikusokról.