Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Origo és a Ripost főszerkesztőjét is kihallgatja a rendőrség Donáth Anna rágalmazási ügyében

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Momentum közleménye szerint Ómolnár Miklóst, a Ripost főszerkesztőjét, valamint Gábor Lászlót, az Origo főszerkesztőjét is tanúként hallgatja ki a rendőrség Donáth Anna rágalmazási ügyével kapcsolatban.

Donáth feljelentése alapján a II. és III. kerületi bíróság is nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen.

A közlemény szerint a bírósági végzés alapján a rendőrség feladata a következő:

  • A cikkek elkészítőinek, véglegezőinek (cikkírók és (felelős) szerkesztők), a nyilvánosságra hozataláról döntők kilétének, személyi adatainak és elérhetőségének megállapítása.

  • A fent megjelölt cikkekben közzétett olvasói levél elkészítőjének kilétének, személyi adatainak és elérhetőségének megállapítása.

  • Az elkövetők kiléte, személyes adatai, illetve elérhetősége megállapításának céljából szükséges Ómolnár Miklós, a ripost.hu és a Ripost főszerkesztőjének, továbbá Gábor László, az origo.hu főszerkesztőjének tanúkénti kihallgatása is.

A Momentum politikusa Facebook oldalán is beszámolt a fejleményekről:

Donáth elmondta az üggyel kapcsolatban, hogy

„Azért kell utánamenni és kimondatni velük, hogy hazudtak, hogy ha valós történet kerül napvilágra, azt komolyan vegyék az emberek. Hiszen hány ártatlan áldozat marad csendben, mert fél a meghurcoltatástól, és hogy a végén őket hazugozzák le? Közös felelősségünk ebben a folyamatosan dezinformált világban olyan etikai normákhoz ragaszkodni az újságírásban, ahol nincsenek névtelen bejelentők, nem létező tanúk, névtelen cikkírók, követhetetlen hivatkozások.”

Mint emlékezetes, a kormánypárti lapok még augusztusban hozták le anyagukat, mely szerint Donáth Anna – akinek az apját, Donáth Lászlót szintén megvádolták – egy fiatal lányt zaklatott a Sziget fesztiválon két éve, miközben takarítói munkáját végezte.

Donáth akkor Facebook-posztban reagált a Ripost vádjaira. A politikus azt írta, elolvasva a történteket kijelenti, hogy semmi sem igaz a leírt cselekményekből. A politikus tételesen cáfota a Ripost állításait:

  1. A levélmű alkotója szerint az eset tavaly előtt, egy keddi Sziget-napon történt. Abban az évben egyetlen alkalommal, egy Quimby-koncerten voltam a Szigeten, de még a megelőző pénteken, és utána sem Békásmegyerre mentem, a közelében sem jártam.
  2. A fikció szerzője szerint „saját szállodaként” használtuk az intézményt. Ennek semmi értelme nem lett volna, hiszen mellette áll a családi házunk, a saját szobámba is mehettem volna. A levélíró állítólag már akkor is a szomszédunkban (!) lakott, és most is ott él – ha így lenne, ezt is tudná.
  3. Őszintén nem tudom, mit jelent a „nem részletezem, de rám támadt!”-vád, pláne egy olyan cikkben, ami azzal indul, hogy a névtelen cikkírónak a névtelen levélíró „részletesen leírta’”, miként történt a képzeletbeli zaklatás. Biztos van olyan szennyes fantáziavilág, ahol a „nem részletezés” valami egyértelműen, nagyon perverz dolgot jelent, de sajnos nekem mégis muszáj megkérdeznem: mi a vád? Önök szerint pontosan, fizikailag mit csináltam?
  4. Soha senkit nem bocsátottak el amiatt, mert tőlem „védett” másokat. Soha senkit nem is zaklattam, sem itt, sem máshol. Továbbra is a lehető legszigorúbban védi a Momentum teljes közössége a zaklatás áldozatait, ebben nem kötünk semmilyen kompromisszumot.

Hozzátette,

„Látni fogjuk, amint megszégyenülten állnak a bíróság előtt, válaszok nélkül, tények nélkül, valami homályos kitalációt védelmezve. Végig fogom csinálni, és fizetni fognak a hazugságért.”

Habár a rendőrség jelenleg ismeretlen tettes ellen nyomoz, a két kormánypárti lap főszerkesztőjét pedig tanúként hallgatja ki, a Momentum EP-képviselője most azt írja,

„Meg fognak bűnhődni azért, hogy folyamatosan hazudnak, hogy bármikor használhatók arra, hogy megpróbálják tönkretenni azoknak az életét, akiket veszélyesnek gondolnak a kormányra nézve nézve. A büntetőeljárást addig folytatjuk, amíg a bíróság nem mondja ki az igazat! Nem hagyom, hogy elkenjék a felelősségüket. Nem hagyom, hogy egy névtelen »diáklány« olvasói levele mögé bújva, az »elmondottak« ellenőrzése nélkül hazudjanak tovább.”