Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Százával listázhatta a Fidesz a hódmezővásárhelyi polgárokat Márki-Zay szerint

Ez a cikk több mint 4 éves.

Személyes adatokkal való visszaélésre derült fény a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalban Márki-Zay Péter, a város újraválasztott polgármestere szerint – ezt sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön a városvezető.

Több mint ezer ember adatait kérdezte le egy városházi dolgozó, méghozzá olyan információkat, amelyek nem kapcsolódtak a munkavégzéséhez – a vásárhelyi városháza informatikai szakembere, Kalotay Balázs mondta el a csütörtöki sajtótájékoztatón.


A vásárhelyi önkormányzat informatikusai a választás előtti héten arra lettek figyelmesek Kalotay szerint, hogy a szokásostól jóval nagyobb mértékű lekérdezések történnek, mind egy beazonosítható önkormányzati gépről. Hangsúlyozta: az önkormányzat gépeit jelszó védi, azokra csak a használója léphet be, az információbiztonság miatt a kódot nem szabad másra átruházni, az ügyben érintett dolgozó konkrét személyi felelőssége tehát további tisztázásra vár.

Márki-Zay Péter elmondta: a városházi munkatársak jó része a feladatai elvégzéséhez szükségszerűen informálódik különböző adatbázisokból, a szóban forgó esetben azonban nem erről volt szó. Személyes adatokat, családi viszonyokat, ingatlanügyeket és számos egyéb részletet gyűjtöttek össze az emberekről.

A polgármester szerint képviselőjelöltek  és családtagjaik személyes adatival történt visszaélés – köztük fideszesekével is -, és egy meg nem nevezett, ismert hódemzővásárhelyi véleményformáló adatai is kikerültek a rendszerből.

Az ügy napvilágra kerülése után hátborzongató volt viszontlátni a kiskorú gyermekeink adatait, vagy azt a folyamatot, ahogy egy álnéven tevékenykedő, népszerű vásárhelyi internetes véleményformáló személyét lépésről lépésre felkutatták, és így őt beazonosították – tette hozzá Kis Andrea alpolgármester.

Azt egyelőre nem tudni, mire kívánták a listát használni, illetve azt sem, az kihez jutott el a vezető állású köztisztviselő kezéből. Az érintetteket értesítették a történtekről. A szóban forgó munkatárs a választást követően felmondott.

Ahogyan azt Márki-Zay is kiemelte a sajtótájékoztatón, nem egyedi esetről van szó: az elmúlt másfél évben – tehát amióta először polgármesterré választották a korábban fideszes vezetésű megyei jogú városban – több hasonló informatikai, illetve személyes adatokat érintő botrányt is kerekedett a Városházán.

Tavaly történt egy listázás a hivatalban, amikor a hivatal egyik régóta ott dolgozó beosztottja e-mailen küldött ki személyes adatokat azokról a munkatársakról, akik a 2018. februári polgármester-választás után – tehát Márki-Zay első győzelmét követően – kerültek a Városházára. De érte a Városházát ebben az időszakban hackertámadás is saját önkormányzati cégétől, és adódtak hardwerproblémái is a hivatalnak.