Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay Péter szerint számítógépes zsarolóvírus miatt nem tudták elküldeni a beszámolót az Államkincstárnak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Márki-Zay Péter polgármester szerint hackertámadás érte számítógépes rendszerüket, ezért nem tudták időre elkészíteni a Magyar Államkincstár számára időben a kötelező éves beszámolót. A polgármester  a Mércének azt mondta, március végén rendőrségi feljelentést is  tettek, miután egy számítógépes „zsarolóvírus” informatikai rendszerükből egy nap adatait törölte, és további egy hétbe került azt helyreállítani, addig pedig a polgármesterei hivatal nem tudott haladni.

Hódmezővásárhely önkormányzatának állami előfinanszírozását felfüggesztették, írta nemrégen a Vásárhely24 információi alapján a Délmagyar.hu. Az ő cikkükben az szerepel, a Magyar Államkincstár három alkalommal szólította fel Márki-Zayékat a kötelező beszámoló megküldésére, ez azonban sem az eredeti, március 10-i határidőre, sem később, a póthatáridőre nem történt meg.

Márki-Zay szerint viszont a vírus és a hackertámadás éppen az április 8-i határidő előtt közvetlenül tette ezt lehetetlenné, azóta pedig – noha előfinanszírozásukat a MÁK egy hónapra felfüggesztette, noha próbálták feléjük jelezni, vis major esetre hivatkozva engedélyezzék nekik, hogy később küldjék meg a beszámolót, ezt azonban az állami intézmény nem fogadta el.

A Délmagyar.hu arról is írt, a MÁK-felfüggesztéssel kapcsolatos lehetett az az az is, hogy a önkormányzati dolgozók májusi fizetésének csúszását is emailben jelentette be az önkormányzat.

A polgármester ezzel kapcsolatban a Mércének elárulta, nem a MÁK-felfüggesztéssel kapcsolatos a csúszás, hiszen az egyelőre az előfinanszírozást érinti csak, de a város számláit kezelő Takarékbankon belül, a pénzintézet kezdeményezésére történt egy számlaszám-változás, amelyet, a bankváltással és a Délmagyar.hu információival szemben, szerinte nem kell közgyűlési határozattal engedélyeztetni.

Márki-Zay felénk is jelezte, a végleges beszámolót azóta, a vírus miatt nagy csúszással, de az Államkincstár részére már megküldték, így az ideiglenes költségvetési felfüggesztést is hamarosan feloldhajták. A független polgármester szerint viszont kérdéses, hogy a fideszes többségű közgyűlés elfogadja-e majd a hivatalos, éves beszámolókat, hiszen ha ezt nem teszi, akkor akár a normatívát is felfüggeszthetik május vége után, ezzel pedig az ugyancsak ellenzéki vezetésű Rákospalotához hasonló helyzet alakulna ki a dél-alföldi városban.