Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Papírforma szerint megalakult az új fővárosi közgyűlés

Ez a cikk több mint 4 éves.

Megtörtént tehát a fővárosi közgyűlés alakuló ülése, magyarán felállt az ellenzéki többségű városvezetés, mely elvileg az elkövetkezendő öt évben Budapest parlamentje lesz, benne a kerületek vezetőivel, a listás képviselőkkel, a főpolgármesterrel és nem kevesebb, mint öt alpolgármesterrel.

Karácsony Gergely főpolgármester elmondta beköszönő beszédét, melyben felsorolt 3 alaptételt, ami szerinte meghatározza a jövőt:

  1. a budapestiekről a budapestiek nélkül nem dönthetnek,
  2. nem veheti el senki a budapestiek jövőjét,
  3. senki sem veheti el azt, ami a budapestieké.

Karácsony ma is hangoztatta: véleménye szerint Budapest mindenkié.

Azt is elmondta, az ellenzéki pártok összefogása mától megszűnt ellenzékinek lenni, ma már ők a köztársaságpárti többséget, melynek tíz alapértéke a következő:

  1. Budapesten nincsenek első és másodrangú polgárok
  2. A főpolgármesternek, a polgármestereknek és a Fővárosi Közgyűlés tagjainak az itt lakók érdekeit kell szolgálni
  3. A lakhatás alapvető jog
  4. A klímaváltozás elleni küzdelemből ki kell venni a részünket
  5. Óvják a város épített és természeti örökségét
  6. Előnyben részesítik a fenntartható közlekedési formákat
  7. Budapest 23 kerületből álló egység, egyenlő fejlődést kell biztosítani számukra
  8. Hisznek a sokszínűségben
  9. A budapestiek részvétele nem merül ki abban, hogy képviselőket és polgármestereket választanak
  10. Átláthatóan, korrupciómentesen kell működnie a városnak

A választási bizottság elnöke elmondta, hogy jószerével minden rendben volt, és csak kisebb szabálytalanságok voltak, majd kiderült, hogy volt némi technikai malőr az előkészületek során, így olyan húsz percet kellett várni már a közgyűlés elején.

A főváros új SZMSZ-e mellett megszavazták a rekordmennyiségű, öt alpolgármestert is, akik az előzetes várakozásoknak megfelelően

  • Gy. Németh Erzsébet (DK)
  • Tüttő Kata (MSZP)
  • Dorosz Dávid (Párbeszéd)
  • Kerpel-Fronius Gábor (Momentum)
  • Kiss Ambrus (független)

lettek.

A Momentum, a DK és Baranyi Krisztina független polgármester rosszallása mellett megduplázták Tarlós István volt főpolgármester végkielégítését, majd tanúi lehettünk, hogy a fideszesek mellett Baranyit sem javasolta bizottsági tagnak az új többség. Mint írta,

„A Fővárosi Közgyűlés egyetlen bizottságában sem fogok dolgozni, mert a most Budapestet vezető pártok nem tartottak érdemesnek erre polgármesterként, közgyűlési tagként.

Mindezt természetesen tudomásul vettem, de a pozíciókról szóló előterjesztéseket nem tudtam megszavazni, hiszen 10 perccel ezek tárgyalása előtt kaptam kézhez őket és ily módon szembesültem ezzel a helyzettel.

Van ami nem változik.”

Ami viszont meglepőbb volt, hogy ellenszavazat nélkül fogadta el a közgyűlés a korrupcióellenes minimumot, melynek pontjai:

  1. nyilvános működés
  2. közérdekű adatigénylések támogatása
  3. átlátható költségvetési gazdálkodás
  4. nyilvános szerződések, közbeszerzések
  5. önkormányzati vállalatok átlátható működése
  6. elszámoltatható döntéshozók, többek között nyilvános vagyonnyilatkozatok

Az is kiderült, hogy mindenkinek rettentő fontos, hogy államalapítónk szobrot kapjon a nevét viselő Szent István parkban, Lukács György marxista filozófust pedig senki sem akarta visszahozni korábbi helyére [:'( – a szerk.].

Molinókat tartó ligetvédő aktivisták társaságában döntött róla a közgyűlés, hogy a Városligetbe tervezett épületek közül azok, melyeket már elkezdtek felhúzni nagy valószínűség szerint meg is fognak épülni – viszont melyekbe nem kezdtek bele, azok nem valószínű, és a közgyűlés döntése alapján a stadionok is így fognak járni, míg nem vágtak rendet a fővárosban az egészségügyi ellátás terén.

Ahogy a rabszolgatörvényt sem fogják alkalmazni a főváros cégeinél.

Ettől a fideszes tagoknak láthatóan hullott a hajuk és borsódzott a hátuk, mindenesetre nagyon féltek attól, hogy mi lesz így a közszolgáltatások fenntartásával, az új vezetés szerint azonban ez egyrészt értékválasztás kérdése, másrészt máshol sem omlottak össze, ahol helyben betiltották a rabszolgatörvény alkalmazását.

A klímavészhelyzetet is megszavazták, Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettes felhívta a figyelmet, a budapesti kerületeknek csatlakozniuk kellene az Európai Bizottság által létrehozott Polgármesterek Klímavédelmi Szövetségéhez, innen ugyanis EU-s forrásokhoz is hozzáférhetnek a klímaváltozás elleni harcban. Ez egy önkéntes vállalás arra, hogy a kerületek saját hatáskörükben teljesítsék, vagy akár felülteljesítsék az eu-s klímacélokat. Emellett fontos, hogyan kezeljük a klímaváltozás következményeit is, illetve az energiaszegénység is olyan probléma, ami ellen tudnak tenni az önkormányzatok.

Persze a fideszes vezetők azért belekötöttek egy kicsit a terminológiákba és a megállapításokba, de a főváros reklámcélú felületeinek használati koncepciójába már ők se tudtak, vagy akartak öt óra tanácskozás után.

Vagyis valamennyi beterjesztés úgy hatolt át az ellenzéki többségű közgyűlésen, mint forró kés a vajon.

De hogy az elkövetkező öt évben Karácsony szavazógépeinek gyülekezetét nézhetjük a közvetítéseken, vagy a Trónok Harcát játsszák újra a közgyűlésen, az még a jövő zenéje.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán