Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszavazták a budapesti klímavészhelyzetet

Ez a cikk több mint 4 éves.

A budapesti klímavészhelyzet kihirdetésével kapcsolatban többen is elmondták a véleményüket, mielőtt a közgyűlés egyhangúan megszavazta azt.

Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettes felhívta a figyelmet, a budapesti kerületeknek csatlakozniuk kellene az Európai Bizottság által létrehozott Polgármesterek Klímavédelmi Szövetségéhez, innen ugyanis EU-s forrásokhoz is hozzáférhetnek a klímaváltozás elleni harcban. Ez egy önkéntes vállalás arra, hogy a kerületek saját hatáskörükben teljesítsék, vagy akár felülteljesítsék az eu-s klímacélokat. Emellett fontos, hogyan kezeljük a klímaváltozás következményeit is, illetve az energiaszegénység is olyan probléma, ami ellen tudnak tenni az önkormányzatok.

Déri Tibor momentumos képviselő elmondta, örül, hogy a fővárosban kiemelt téma lesz a klímaváltozás, az Orbán-kormány ugyanis szinte semmit sem tett eddig ellene.

Láng Zsolt fideszes polgármester szerint viszont ez nem igaz, hozzá csatlakozott Hassay Zsófia fideszes képviselő is, aki szerint nem mondható, hogy őket nem érdekli ez a probléma.

Sőt, azt is megkérdezte, egy ilyen fontos probléma esetében miért szabtak ilyen hosszú határidőket arra, hogy megalkossanak egy intézkedési tervet.

Több fideszes képviselő is elakadt a klímavészhelyzet kifejezés definiálásánál, szerintük ijesztő, hisztériakeltő lehet egyesek számára, az pedig nem világos, miben több ez, mint egy jelképes intézkedés.

Karácsony ezekre reagálva elmondta, a klímavészhelyzet szó lényege a figyelemfelhívás. A 2020. végi határidővel kapcsolatban pedig azt mondta, mivel jelenleg nincs fővárosi stratégia a klímaváltozás kezelésére, ekkorra tudnak csak csak valódi intézkedési tervet lerakni az asztalra.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester felszólalásában hangsúlyozta, a klímaválság hatásai már ma is érintenek minket, melegebb napokon a fővárosiakat különösen. A felhőszakadások és a villámárvizek megszaporodása miatt minden nagyobb esőzéskor elönti a Dunát a fekália, egyre többször kell hőségriadót hirdetni Budapesten, nincsenek fák, nincsen árnyék, sokan rosszul lesznek, vagy akár meg is halnak a szélsőséges időjárás miatt. Szerinte ezek elég erős érvek ahhoz, hogy kimondják, meg kell védeni a fővárosiakat a klímaváltozás hatásaitól. Baranyi úgy véli, kell fővárosi irányításra és összefogott koncepcióra van szükség.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán