Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eldőlt: a fővárosi cégek nem alkalmazzák a rabszolgatörvényt

Ez a cikk több mint 4 éves.

A rabszolgatörvény fővárosi alkalmazásával kapcsolatos beterjesztés értelmében Budapest megtiltaná a fővárosi cégeknek a rabszolgatörvény alkalmazását, ezzel kapcsolatban a Fidesz-frakció részéről kritikák merültek fel.

Egyrészt Pintér Gábor szerint amennyiben a fővárosi cégek nem alkalmazzák, a javaslat véleménye szerint nettó hisztériakeltés, amennyiben pedig alkalmazzák, akkor úgy látja, az a kérdés, hogy honnan pótolná Karácsony a kieső munkaerőt.

A városvezetés szerint azonban nem kérdés, hogy kipihent, a törvényes keretek között foglalkoztatott munkások kell, hogy ellássák a szolgáltatásokat.

Borbély Lénárd fideszes közgyűlési tag szerint ellenzékből könnyű politizálni, azonban városvezetőként felelősebbnek kell lenniük Karácsonyéknak, emellett kifejtette, kerületében vannak munkatársak, akik fizetésüket kénytelenek „önként vállalt túlórával” kiegészíteni, így segítve a közszolgáltatások ellátását.

Kiss Ambrus alpolgármester elmondta, ez egy értékválasztás, miszerint a munkások kizsákmányolása, vagy a normális bérezés mellé állunk.

Véleménye szerint a fővárosi közgyűlés egyértelműen elítéli a munkások kizsákmányolását, és noha csak a fővárosi cégekre vonatkozik, példát mutathat a versenyszférának is.

Pokorni szerint ez csupán részben értékválasztás, más részről városvezetői kompetencia is, hisz egy vezetőnek, mielőtt dönt, látnia kell mi a helyzet, ezért ő is azt javasolja, az új vezetés mérje fel, mi a helyzet.

Pintér szerint a főpolgármesternek nem csupán a munkások kizsákmányolásának megakadályozása, de a város működtetése is a feladata, és véleménye szerint Karácsonyék nincsenek tisztában a körülményekkel.

Karácsony kifejtette, ellenzéki városok sorra fogadtak el döntéseket, miszerint nem kívánják alkalmazni a rabszolgatörvényt, ez pedig semmilyen módon nem akadályozta, a városok működését. Ugyanakkor felhívta a Fidesz-frakció figyelmét arra, hogy a választók inkább az ellenzék politikáját támogatták.

Arra is kitért, akár ellenzékben, akár hatalmon vannak, az elveik nem változnak – legyen szó akár a rabszolgatörvényről, akár a Városliget beépítéséről.

Hozzátette, beszélt szakértőkkel és cégvezetőkkel, akik szerint a rabszolgatörvény alkalmazása nélkül is fenntarthatók a közszolgáltatások.

Hassay Zsófia szerint nem a jó szándék hiányzik senkiből, hanem meg akarnak oldani egy helyzetet. Úgy gondolja, meg lehet vizsgálni a tényeket, és azok ismeretében lehet megoldási javaslatokat tenni, Karácsony viszont fordítva ül a lovon e tekintetben.

László Imre orvosként arra is emlékeztetett, hogy a túlmunka igen káros az ember egészségére, ráadásul a rabszolgatörvényről nem volt társadalmi egyeztetés, ezzel szemben szinte példátlan ellenállásba ütközött.

A Fidesz-frakció hátán láthatóan a hideg futkosott a rabszolgatörvény fővárosi alkalmazásának tiltásától, az ellenzék – vagyis a közgyűlési többség – viszont határozottan kiállt a kizsákmányolás csökkentése mellett.

A Fidesz jelentős része tartózkodott vagy nem szavazott, az „új többség” kiállt a rabszolgatörvény elutasítása mellett.

Címlapkép: Mérce fotó