Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Másodszor is felfüggesztették a DK-s Varju László mentelmi jogát

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután választás rendje elleni bűntettel gyanúsították meg, most az MTVA-székházban tavaly decemberben történt dulakodás ügyében is kiadta az Országgyűlés Varju László DK-s képviselőt – erről hétfőn döntött a fideszes többségű parlament.

A jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatát igénylő kérdésben 138 igen és 47 nem mellett 0 tartózkodással határoztak úgy a honatyák, hogy egy második ügyben is felfüggesztik Varju mentelmi jogát.

Varju a mai plenáris ülésen a határozathozatal előtt élni kívánt a az utolsó szó jogával, beszédét a parlamenti pulpitusról mondta el. A konkrét MTVA-ügyet beszédében nem érintette. Orbán Viktorra utalva kitért arra, hogy „némelyik vezető meg akarja szüntetni, amit demokráciának hívnak”. A „demokrácia megfertőzői” szerint a kormánypárti sorok közt ülnek, és  a kérdés, hogy a pártok, mint felelős közösség, fel tudják-e a tartoztatni a zsarnoki viselkedést. Szerinte a Fidesz ebben kudarcot vallott. Varju szerint a kormánypárt erre már választ kapott az választóktól az önkormányzati választáson.

Mint arról mi is írtunk, az ügyészség garázdasággal és súlyos testi sértéssel vádolja a DK-s politikust, miután szerintük nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okozott a köztévé biztonsági őrének 2018 decemberében.

Varju és több ellenzéki képviselőtársa a tavaly decemberi rabszolgatörvény-ellenes tüntetések idején mentek be az MTVA Kunigunda úti székházába, hogy egy ötpontos követelést beolvastassanak az állami televízió híradójában. Miután ez december 16-án nem sikerült nekik, ott töltötték az éjszakát. Másnap az ottani biztonságiak dulakodtak Hadházy Ákossal, Szél Bernadettel és Varju Lászlóval is, utóbbit később mentők vitték el, Hadházyt és Szélt pedig biztonságiak szó szerint kidobták az épületből.

A Varju László elleni fellépésről itt nézhető meg videofelvétel, az ügyészség azonban a biztonságiak ellen nem indított eljárást.

Polt Péter mindössze négy nappal azután kérte Varju mentelmi jogának újbóli felfüggesztését, hogy a parlament egy másik ügyben már megszavazta azt: az ügyészség azzal is vádolja Varjut, hogy a 2018-as országgyűlési választás előtt anyagi juttatást ígért egy függetlenként induló jelöltnek azért, hogy visszalépjen a javára.

Az ügyet a DK és Varju korábban úgy kommentálta:  szerintük az ügyészség valójában az áldozat ellen indít eljárást, amely egy „gyalázatos” koncepciós per.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás