Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törökország azzal fenyegetőzik, hogy visszaküldi a nyugati ISIS harcosokat hazájukba

Ez a cikk több mint 4 éves.

A török belügyminiszter szerint felmerülhet, hogy észak-szíriai katonai akciójuk után a saját fogságukba került nyugati ISIS-tagokat Törökország visszaküldi Európába.

Süleyman Soylu élesen kikelt azok ellen az európai kormányok ellen (Franciaország, Nagy-Britannia), akik megtagadták az ISIS-ben szolgáló katonáik visszafogadását, miután azok először a franciák és  amerikaiak által támogatott Szíriai Demokratikus Erők, majd az ellenük megindult Török Hadsereg fogságába kerültek.

„Ez számunkra elfogadhatatlan, ugyanakkor felelőtlen viselkedés is. […] Ezért minden elfogott nyugati ISIS-katonát visszaküldünk a saját országába”

-nyilatkozta Soylu a Reutersnak.

A londoni rádióban készített interjújában Donald Trump amerikai elnök korábban felajánlotta, az Egyesült Államok visszaküldi a fogságába esett dzsihadistákat Nyugat-Európába, „felajánlottuk a briteknek, nem kellettek nekik, ajánlottuk a franciáknak, nekik sem kellettek.” – fogalmazott az elnök.

Noha az EU államai is tisztában vannak vele, hogy a nemzetközi jog szabályai szerint a saját állampolgárságukkal rendelkező, Szíriában elfogott ISIS harcosokat vissza kellene vinniük, és a saját törvényeik szerint elítélni, erre sem Macron elnök, sem Boris Johnson brit miniszterelnök nem volt hajlandó, és még Németország is óvatosan elhárította felelősségét az ügyben.

2014-15 folyamán az EU-ban élő főleg fiatal muszlimok tízezrei indultak el az Iszlám Állam megannyi propagandavideója hatására, hogy Szíriában és Irakban éljenek és harcoljanak a dzsihádisták soraiban. Nagyon sokan Belgiumból, a brit szigetekről, Franciaországból, de Németországból és Ausztriából is nekivágtak az útnak, általában akadálytalanul jutottak át Törökországon. Recep Tayyip Erdoğan elnök közel-keleti politikáját pedig gyakran kritizálják azért is, mert sokszor elnézőbb, sőt segítőkészebb is Ankara a különböző dzsihádista, szíriai egységekkel, mint a szekuláris kurdokkal, akik kapcsán „szeparatista terrorizmustól” tartanak.

Can Dündar török újságíró, a Cumhuriyet munkatársa 2015 elején feltárta, hogy Törökország humanitárius segély örve alatt szállított fegyvert az ISIS területeire, ezt fotókkal, videóval is bizonyította. Dündart 2015 végén cikkéért őrizetbe vették a török hatóságok, és csak jóval később szabadulhatott ki.

A közülük még élő harcosok és „dzsihádi-feleségek” 2018 és 2019 folyamán kerültek a kurd vezetésű, az ISIS-t végleg legyőző egységek fogságába. Azonban a szeptemberben elinduló, kurd kantonok elleni török invázió és légitámadás során több százan megszöktek a számukra kialakított fogoly- és menekülttáborokból is.

Az egyik legnagyobb nyilvánosságot kapott ilyen ügy a fogságba esett londoni kamaszlányhoz, az ISIS-hez „dzsihádita-feleségként” Szíriába érkezett Shamima Begumhoz kötődik. Ő kijelentette a brit médiának, hogy ugyan nem támogatja többé, de nem is utasítja el azt, amit az ISIS tett, de újszülött gyermeke érdekében minél hamarabb ki akart jutni az al-haúli kurd táborból.

A brit közvélemény jobboldali része erre nagyon ellenségesen reagált, ennek hatására pedig mind Theresa May, mind pedig Boris Johnson kormányai elutasították, hogy Begum, vagy társai hazatérhessenek Szíriából.

(Politico)