Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Demokratikus Koalíció határozatban ítéltetné el a törökök által elkövetett örmény népirtást

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Demokratikus Koalíció vasárnap közölte, hogy országgyűlési képviselői határozati javaslatot nyújtanak be a Magyar Országgyűléshez, hogy az ítélje el az örmény népirtást. A közleményt Gyurcsány Ferenc pártelnök is közzétette Facebook-oldalán.

A határozati javaslatot így öt nappal Recep Tayyip Erdoğan török elnök Magyarországon tett látogatása előtt alkották meg, valószínűleg az Orbán Viktorral szoros barátságot ápoló vezetőnek szánt üzenetként.

Gyurcsány Facebook-posztjában azt írja:

„Az egyik leggyalázatosabb népirtást az Oszmán Birodalom követte el jó száz évvel ezelőtt. Erőszakkal kitelepítettek vagy másfél millió örményt és megöltek legalább hatszázezret. A mai erdogáni Törökország bűnnek tekinti e történelmi tény felemlítését is.”

Mint ismeretes, Törökország állami politika szintjén tagadja az 1914 és 1923 között lezajlott, és mintegy fél-másfél millió örmény áldozattal járó genocídiumot (az áldozatok pontos számára csak becslések vannak) .

Maga Erdoğan úgy nyilatkozott 2016-ban, hogy

„Álláspontunk az örmény-üggyel kapcsolatban az elejétől fogva világos volt. Soha nem fogjuk elfogadni a népirtással kapcsolatos vádakat.”

Egy lerombolt trabizon-i templomban pózoló emberek. A templomot az örményektől elrabolt vagyontárgyak kiárusítására használták a népirtás után.                                           Kép: Wikimedia Commons

Az örmény népirtás tényéről széleskörű szakmai konszenzus van a nemzetközi történész közösségen belül. Államilag kizárólag Törökország és Azerbajdzsán tagadja megtörténtét, bár az Egyesült Államok is igyekszik (külpolitikai okokból) kerülni a kifejezés hivatalos használatát.
Budapesten több szervezet közösen szervez tüntetést a török elnök látogatásának napjára, hogy így ítéljék el Rozsava török megszállását, és álljanak ki a feminista, öko-szocialista elvek alapján működő kurd népállam mellett, mely napjaink talán legelőremutatóbb társadalmi kezdeményezése.

Törökország azután indított offenzívát Észak-Szíriában a kurd népállam ellen, hogy az Egyesült Államok bejelentette, kivonja csapatait a térségből, melyek korábban a kurdokkal közösen felügyelték a területet, melynek korábban jelentős része az iszlamista ISIS felügyelete alatt állt.

Miközben a világ országainak jelentős része elítélte a török hadmozdulatokat, melyek elvileg egy harminc kilométeres biztonsági zóna létrehozását célozták, valójában azonban a kurdok elleni török népirtás újabb felvonása, Orbán Viktor és kormánya szinte egyedülálló módon kiállt a lépés mellett.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher