Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem Baranyi, hanem a volt fideszes polgármester embere cenzúrázta volna az önkormányzati lapot

Ez a cikk több mint 4 éves.

Csütörtökön jelent meg egy hír a mandiner.hu-n arról, hogy Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a lap birtokába került e-mail szerint arra kérte a kerületi pénzből fenntartott újság munkatársait, hogy a nyomdába kerülés előtt még küldjék el neki a lapot.

A mandiner.hu szerint egész pontosan azt írta Baranyi:

„Kérlek, hogy az újságot nyomdába történő továbbítás előtt a [email protected] e-mail címre küldd meg.”

(Az idézetből egyébként kihagyták, a cikkben mellékelt képernyőfotón viszont látszik az is, hogy a levelet így zárja a feladó: „Köszönettel: A.”, ami nem úgy tűnik, mintha egyezne Baranyi Krisztina nevének bármelyik kezdőbetűjével is.)

A lap számon is kérte Baranyit az Indexnek épp aznap adott interjúja miatt, melyben arról beszélt, szabad sajtót szeretnének a kerületben, ennek pedig az lehet a biztosítéka, hogy nem irányítja a polgármester.

Ezután másnap Tényi István, egykori Fidesz-tag bejelentette Facebook-oldalán, hogy „cenzúra gyanúja miatt” a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) fordul kivizsgálást kérve, aminek a híre természetesen újabb kört ment a kormánypárti sajtóban.

Az őt ért vádakra ma reagált Baranyi, aki szerint „vicces, hogy egy propaganda lap agitprop újságírója” félti tőle a sajtószabadságot.

A polgármester azt írja Facebook oldalán,

„Természetesen nem utasítottam senkit, hogy a Ferencváros újságot megjelenés előtt mutassák meg nekem, bár ilyen főszerkesztő mellett indokolt is lehetett volna.

A levelet – miszerint az újságot nyomdába történő továbbítás előtt a [email protected] e-mail címre küldjék meg – a volt polgármester kabinetjének irodavezetője küldte neki, a tördelőszerkesztőnek és az arculattervezőnek.

Úgy látszik, korábban ez volt a szokás, a régi reflexek még működnek. Ez is meg fog változni hamarosan.”

Mint azt Baranyi írja, Veres László a ferencvárosi Fidesz oszlopos tagja, korábbi képviselője, „miután lakásmutyizott egy jót (ebben az ügyben az ügyészség jelenleg is nyomoz), a helyi újság főszerkesztője lett havi 500 ezer forint fizetésért”.

Veres egyébként bejelentette, kétmillió forintért maradna a szerződése lejártáig a lapnál, miközben az aktuális szám máris késik, ugyanis úgy gondolja, nem történt annyi esemény mostanában, ami elég lenne egy lapszámhoz.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Baranyi máris elkezdte visszamondani Ferencvárosban a Fidesz-közeli kifizetéseket. Ekkor talált olyan szerződést is, mely szerint az álellenzéki Lokálpatrióta Egyesület elnökének felesége havi 100 ezer forintot kapott azért, hogy átolvassa és előrizze a kerületi újság cikkeit (a lap munkatársai viszont nem tudtak erről).

Mint fogalmazott,

„Lassan érthető lesz, hogy mire megy el 91 millió a kéthetente megjelenő lapnál, úgy, hogy a szerkesztőség nincs túlfizetve.”

Címlapkép: Baranyi Krisztina / Mérce