Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagy-Britannia betiltotta a szennyező és földrengéseket okozó repesztéses olaj- és gázbányászatot

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nagy-Britannia kormánya az eddigi álláspontjától merőben eltérő lépéssel betiltotta a hidraulikus repesztés, repesztéses bányászat, vagy fracking néven ismert olaj- és földgázkitermelési módszert, valamint jelezte az ezzel foglalkozó energiaipari cégeknek, hogy a jövőben sem fogja támogatni – írja a Guardian.

A döntés hatalmas győzelem a környezetvédő csoportok – és ezzel a társadalom – számára.

A döntés az Olaj- és Gázhatóság által megrendelt tanulmány eredményein alapszik, melyben a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy nem lehet kizárni, hogy a kitermelési mód „elfogadhatatlan” következményekkel járjon a környéken élők számára, ahogy azt sem lehet megjósolni, milyen erősségű földrengéseket okoz egy területen, ha frackinggel nyernek ki energiahordozókat.

A kormányzat kijelentette, nem fog fracking projekteket támogatni, míg „új, meggyőző bizonyítékokat kap” arra vonatkozólag, hogy a módszer biztonságos. Az országban jelenleg egyetlen aktív kitermelőhely van, a lancashire-i Preston New Roadon, melyet azonban nyáron leállítottak, miután olyan rezgéseket okozott, melyek meghaladják a kormányzat által megállapított határértéket.

Andrea Leadsom üzleti és energiaminiszter kifejtette, a kormány álláspontja mindig is világos volt, miszerint a palagáz kutatása biztonságos kell hogy legyen az Egyesült Királyságban. Mint mondta,

„az Olaj- és Gázhatóság Preston New Road-i friss szeizmikus aktivitást vizsgáló jelentésének áttekintése után után világos, hogy nem zárhatjuk ki a jövőben a helyi közösséget sújtó elfogadhatatlan hatásokat. Emiatt arra jutottam, hogy azonnali hatállyal moratóriumot kell alkalmaznunk a frackingre Angliában.”

Ez komoly pálfordulást jelent Boris Johnson konzervatív kormányának korábbi álláspontjához képest. A miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy a repesztéses bányászat „pompás hír az emberiségnek”, és sürgette, hogy „ne hagyjunk követ megmozgatatlanul, vagy repesztetlenül” az Egyesült Királyságban.

Craig Bennett a Föld Barátai környezetvédő szervezet vezetője a döntéssel kapcsolatban hangsúlyozta,

„a moratórium hatalmas győzelem a közösségnek és a klímának. Országszerte közel egy évtizedig vívták Dávid és Góliát csatáját helyi közösségek ez ellen a hatalmas iparág ellen. Büszkék vagyunk, hogy részesei voltunk a küzdelemnek.”

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője szerint ugyanakkor a konzervatívokban nem lehet bízni azt illetően, hogy valóban nem folytatják a hidraulikus repesztést. Mint Facebook bejegyzésében írja, ez a tiltás csupán időszakos, és egyedül a Munkáspártban lehet bízni, hogy hatalomra kerülése esetén végérvényesen betiltja a módszert:

A repesztéses bányászat segítségével olyan fosszilis energiakészletek nyerhetők ki, melyeket korábban hozzáférhetetlennek tartottak. A palaolaj, vagy palagáz ugyanis a tradicionális technológiákkal nem hozzáférhető. A fracking folyamata során víz, vegyszerek és homok keverékét pumpálják a kőzetrétegekbe, majd szívják ki az olajat vagy gázt, amit aztán tisztítás és finomítás után lehet felhasználni.

A módszer jóval drágább, mint a hagyományos olajfúrás, azonban az olaj árának emelkedésével, valamint az ismert készletek jövőbeni kimerülésével az elmúlt években rentábilissá vált, és elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban kezdték el alkalmazni korábban is ismert, azonban nehezen kitermelhetőnek vélt készletek kinyerésére.

Donald Trump elnök, a módszer ismert támogatója a minap is sajnálkozott azon, hogy New York nem támogatja a repesztéses bányászatot:

Eközben pedig az USÁ-ban, Kalifornia államban épp több, mint egymillió hektár területen készülnek engedélyezni az olajbányászatot, többek között az ezen cikkben is taglalt repesztéses módszerrel, környezetvédő szervezetek hangos tiltakozása közepette.

Környezetvédő szervezetek szerint a módszer rendkívül veszélyes, egyrészt földrengéseket okozhat a kőzetrétegek megbolygatása miatt, másrészt káros anyagokat juttat a környezetbe – arról nem is beszélve, hogy új olajlelőhelyek feltárása tovább lassítja a gazdaság átállását megújuló energiákra.

via Guardian